Четирима вицепремиери, две нови министерства, 18 постоянно действащи експертни съвета,

...
Четирима вицепремиери, две нови министерства, 18 постоянно действащи експертни съвета,
Коментари Харесай

Отделни споразумения и съгласуване на всяка стъпка: какво предвижда договорът за властта

Четирима вицепремиери, две нови министерства, 18 непрекъснато настоящи експертни съвета, законодателна стратегия с съответни периоди и систематизиране на постовете по формулата " 10-4-4-3 " - това най-обобщено е записано в работен документ на бъдещото съдружно съглашение, който " Дневник " видя. Късно нощес той е изпратен от " Продължаваме промяната " до Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Очаква се през днешния ден и на следващия ден обединенията да обсъдят и върнат бележките си по него, а откакто бъде направен окончателният вид, то да бъде подписано от водачите им най-късно в границите на идната седмица.

От плана, до който " Дневник " получи достъп, се вижда, че постовете в бъдещия кабинет ще бъдат разпределени в съответствие 10:4:4:3 сред партиите, съразмерно на парламентарното им посланичество. Председателските места в парламентарните комисии пък ще бъдат разпределени в същото съответствие, само че ще има блян да не съответстват с отрасловите министерства по партии. Същата съразмерност ще се опитат да спазят и при назначението на регионалните шефове.

Партийните водачи с волеизявление ще се причислят към обединението

Всеки водач ще подпише волеизявление за присъединение към съдружното съглашение. С него сътрудниците се ангажират да основат устойчиво държавно управление и да му обезпечат парламентарно болшинство. Те ще се откажат от законодателно състезание между тях и ще се задължат да координират самодейностите си за смяна в законите. Ще поддържат в пленарна зала законопроектите, които са нужни за осъществяване на набелязаните политики, а 18 експертни съвета ще съгласуват най-малко един път месечно решения за зараждащи настоящи проблеми.

Дейността на всеки от министрите ще е политическа отговорност на партията, която ги е излъчила, само че кандидатурите ще бъдат разисквани с " Продължаваме промяната " като мандатоносител. Към министрите и зам.-министрите, които министрите сами ще сортират, има две предварителни условия - за нулева приемливост към корупцията и експертен капацитет.

Министерския съвет пък ще утвърждава назначението на всички претенденти за ръководители на държавни организации, шефове на изпълнителни организации, ръководители на държавни институции, прокуристи, краткотрайно изпълняващи членове на органи за ръководство и надзор на обществените предприятия. Намерението е
броят на членове на бордовете на държавните сдружения ще бъде редуциран до най-малко.

Като цяло поръчката в проектодокумента е да не се усилва броят на служителите.

Кабинет с четирима вицепремиери

В бъдещия Министерски съвет ще има четирима вицепремиери - двама от тях ще са от квотата на " Продължаваме промяната ", и по един - от Българска социалистическа партия и " Демократична България ", което пък удостоверява информацията, че " ИТН " отхвърля да има собствен вицепремиер. Министрите на финансите (кандидат е Асен Василев) и по дейно ръководство, които ще бъдат излъчени от " Продължаваме промяната ", ще бъдат и вицепремиери. Намеренията на групировката, декларирани през последните дни, са за огромна структурна промяна и евентуално с това е обвързван и този пост.

Формацията ще дава отговор още и за образованието (най-вероятно служебният министър Николай Денков), опазването на здравето (според източници на " Дневник " това е ръководителят на съюза на фармацевтите Асена Сербезова), вътрешните работи (сегашният длъжностен министър Бойко Рашков), защитата, превоза (създателят на компанията " Еконт " Николай Събев), растежа и нововъведенията (Даниел Лорер) и културата.

Отговорност на Българска социалистическа партия е ръководството на министерството на труда и обществената политика, земеделието, туризма и министерството на стопанската система и промишлеността, чийто началник ще бъде и вицепремиер. Смята се, че то ще бъде управлявано от водача на социалистите Корнелия Нинова, която през днешния ден пред публицисти не удостовери, само че и не отхвърли, че ще е вицепремиер. За земеделското министерство се разисква името на някогашния народен представител Стефан Бурджев, който макар второто си място в Плевенската листа, не съумя да влезе в 47-я парламент, а за общественото - зам.-председателя на Националния съвет на Българска социалистическа партия Ирена Анастасова, която е и един от най-близките хора до Нинова, споделят източници на " Дневник ".

Според работния документ четири ще са министерствата, ръководени от фрагменти на " ИТН - енергетиката, външните работи, районното развиване и благоустройството и спорта. Според медийни изявления претенденти за трите поста са Александър Николов, Димитър Гърдев, Гроздан Караджов и Радостин Василев.

На " Демократична България " се оферират ресорите правораздаване, който съгласно източници на " Дневник " се чака да оглави Надежда Йорданова, електронно ръководство, зо което ще бъде препоръчан Божидар Божанков и Борислав Сандов за околна и среда и води.

Най-спешните задания пред новата власт

Най-спешните задания на новата власт, съгласно квалифицираната законодателна рамка, са в региона на правораздаването.

Със период " Незабавно " са записани измененията в Наказателно процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт (ЗСВ) за: В идващите 10 дни - до 17 декември , е планувано да бъде транспонирана евродирективата за отбрана на подателите на сигнали за нарушение на правото на Евросъюза.
В оставащите 13 работни дни до края на годината през Народното събрание би трябвало да мине и смяна в Закона за Данък добавена стойност, с която ставката на налога за търговия с книги и бебешки храни и пелени, както и за ресторантьорски и кетъринг услуги ще се резервира 9% до края на 2022 година Промяната беше наложена като мярка против провокираната от ковид рецесия.

Срок " неотложно, само че не по-късно от 3 месеца от започване работата на Народното събрание ", т.е. до началото на март, е посочен за промени в специфичния закон за антикорупционната комисия и Наказателно-процесуални кодекс, с които комисията да се раздели на две структури, да се реформира и да получи проверяващи функционалности. В същия период би трябвало да бъде изменен Законът за правосъдната власт, с цел да се трансформира Висшият правосъден съвет от непрекъснато във краткотрайно настоящ орган. Обсъждането на промени в Конституцията има още три месеца период - до началото на юни.

Законодателната рамка удостоверява анонсите до края на януари 2022 година да бъде признат държавният бюджет за идната година. Според документа обаче до юли ще бъде гласувана и актуализация на бюджета.

Как ще се договарят партиите .
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР