Четирима украински учени се оказаха в нищото - нито са

...
Четирима украински учени се оказаха в нищото - нито са
Коментари Харесай

Четирима украински учени в нищото - нито са бежанци, нито могат да се върнат в Украйна

Четирима украински учени се оказаха в нищото - нито са бежанци, тъй като идват в България два дни преди началото на войната, нито могат да се върнат там.
В изявление за предаването " Хоризонт до обед " доцент доктор Костадин Коларов , шеф на Института по предприемачество към УНСС и началник на интернационалния план, по който украинците са в България, изясни:

" Седмицата, в която стартира тази война имахме планувано още от декември месец събитие в границите на плана по взаимно образование на сътрудници от седем страни, които вземат участие в този план. От Украйна чакахме шест индивида. Пристигнаха пет индивида заради заболяване в последния миг на една от нашите сътрудници. На 22 февруари посрещнахме нашите посетители от Украйна в положително въодушевление с планувано връщане на 26 февруари . За страдание, стана по този начин, че не можеха да пътуват. Действително и аз не възприемах нещата толкоз трагично, мислейки, че нашествието на Русия ще се ограничи единствено до Донецк и Луганск ".

" Проблемът с нашите сътрудници е, че те дойдоха на 22 февруари, а регистрацията им като бежанци би била допустима, в случай че са пристигнали след 24 февруари . Сами разбирате в какъв възел в този момент са сложени, макар че те нямат никаква виновност, че са се озовали в такава обстановка ", добави още шефът на Института по предприемачество към УНСС.

За БНР професор Игор Кононенко , който вместо за 5 дни остава в България за 25 дни, показа:

" Това е голяма покруса за украинския народ . Ние тежко претърпяваме това, което се случва. В последните години в самата Украйна беше маркиран доста сериозен напредък. Нашият Харков беше станал най-красивият и най-удобният за живот град в Украйна и ние се гордеехме с достиженията на нашия град. Сега градът е опустошен. Повече от 600 здания, 50 учебни заведения, най-малко 2 университета към този момент са разрушени. Просто нямам думи ".

Цялото изявление с професор Игор Кононенко и доцент доктор Костадин Коларов можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР