Четирима души бяха осъдени в Сърбия за убийството на известния

...
Четирима души бяха осъдени в Сърбия за убийството на известния
Коментари Харесай

Началници на сръбската ДС са осъдени за убийството на прочут журналист

Четирима души бяха наказани в Сърбия за убийството на известния публицист и издател Славко Чурувия 20 години след покушението против него. Присъдите доближават до 30 години затвор.

Това стана в края на ръководството на сръбския деспот Слободан Милошевич точно на Великден през 1999 година Няколко дни преди този момент проправителствен вестник написа, че журналистът подкрепял бомбардировките на НАТО. Те започнаха против Сърбия след отхвърли на Милошевич да спре акцията на армията и на паравоенни отряди против косовските албанци.

" Обвиняемите са отговорни за предумишленото ликвидиране на Славко Чурувия и са изпълнявали заръката на незнаен възложител ", съобщи арбитър Снежана Йованович.

По 30 години отнемане от независимост получиха Радомир Маркович - началник на страховитата сръбска работа за държавна сигурност, и Милан Радонич, шеф на белградското отделение на тази организация. Маркович е осъден и за подстрекаване към ликвидиране.

За осъществяване на ликвидиране при утежняващи виновността условия двама чиновници на УДБА-та - Ратко Ромич и Милан Курак (той е наказан задочно) получиха по 20 години.

Обвинението бе повдигнато против тях през 2017 година и прокуратурата категорично показва, че журналистът е бил погубен поради рецензиите си към ръководството на Милошевич и евентуалното му въздействие върху обществото и дейностите на опозицията. " Той умря като страдалец ", добавя текстът на обвиняването.

Маркович към този момент излежава 40-годишна присъда поради ролята си в убийството през 2000 година на някогашния сръбски президент Иван Стамболич и опита за ликвидиране през 1999 година на опозиционния водач Вук Драшкович. В покушението против Драшкович на 3 октомври 1999 година на Ибарската автомагистрала командоси от спецчастите насочиха камион, цялостен с пясък, към двете коли, с които пътуваше политикът и неговият антураж. Той избегна удара, който трябваше да наподобява като пътен случай, само че камионът умъртви неговият сподвижник и шурей Веселин Божкович и трима от бодигардовете на Драшкович. На 15 юни идната година в Будва имаше нов опит за убийството му.

Маркович, Ромич и Радонич не признават виновността си, а четиримата наказани имат право да апелират.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР