Четирикратен победител в Шампионската лига, първенец и носител на Купата

...
Четирикратен победител в Шампионската лига, първенец и носител на Купата
Коментари Харесай

Лука Модрич - от малкото овчарче до големия капитан

Четирикратен победител в Шампионската лига, отличник и притежател на Купата на Испания, шест пъти избиран за Футболист номер 1 на родината си, капитан на тима на Хърватия, финалист на международното състезание в Русия...

Лука Модрич е един от най-хубавите футболисти на нашето време. Истински благородник на терена, почтен състезател с впечатляваща техника и предпочитание за победа, през днешния ден той е главен кандидат за футболните оценки, а славата и огромната заплата са единствено отговор на неговото усърдие.

Повярвайте, Модрич заслужава всичко това! Ако е истина, че животът е една везна, на която положителното и неприятното се балансират, то всевишния има още какво да натрупа при позитивните придобивки на хърватина.



Представяме ви документален филм за вълците в планинския масив Велебит в Хърватия. Какво общо има то с нашия воин? Превъртете бързо на 2:29. Това малко момче, облечено с голямо яке, размахващо пръчка и гонещо овцете на татко си Стипе, е Лука.

Точно по този начин! Капитанът на хърватския народен тим е бил малко овчарче в родното си село... Модричи. Там той живее с татко си, майка си Радойка, сестрите си Диора и Ясмина и дядо си, чието име носи. Родителите му работят в локалната текстилна фабрика.

Снимка: Reuters

Лука даже не помисля за футбол в първите години на детството си, когато, съгласно създателя на кино лентата отпреди 28 години - Павле Баленович, задължението му е да оказва помощ с каквото може на по-възрастните. Те пък от своя страна не могат да му обезпечат разкош, а единствено остарели облекла, с които да не му е студено, до момента в който обикаля из планинските скатове.

И когато идва време Лука да порасне, да тръгне на учебно заведение... идва войната. Онази огромната, югославската, която разделя фамилии и изправя едни против други някогашни другари и съседи.

Снимка: Reuters

Хърватското село Модричи попада под сръбска пълномощия. Властта е в ръцете на сръбски бунтовници, които постановат свои закони и не се замислят преди да тероризират хърватското население.

Докато пасе овцете си - същите тези от видеото - дядо Лука е погубен.

Снимка: Reuters

Това принуждава семейство Модрич за бяга от родното си село. Убежище намират на остров Иж, който е привлекателен център за фамилиите на бежанците. Там Лука живее в хотел " Коловаре ".

Стипе си намира работа в армията, до момента в който трае войната, а наследникът му е записан да тренира в локалния " Задар ", с цел да не мисли за стрелбите и гибелта. Самият той, както и брат му, са играли за малко като бранители в локален клуб.

Лука демонстрира доста качества на терена, а след края на войната отива на проби в надалеч по-големия " Хайдук " Сплит. Там обаче са безапелационни - прекомерно недъгав е и няма задоволително гений. В " Динамо " Загреб обаче са на друго мнение приютяват младия полузащитник, който по това време е в 8-ми клас.

Снимка: Getty Images

От там статистиката приказва сама - 3 трофеи и 2 Купи на Хърватия, трансфер за 21 млн. евро в " Тотнъм " през 2008 година, по-късно за двойна по-голяма сума в " Реал " Мадрид...

И по този начин до през днешния ден, когато Модрич - дребното овчарче с огромното яке и смелите фантазии, е в подножието на международния връх с хърватския народен тим.

Снимка: Reuters

Той обаче от дълго време е изкачил от дълго време своята лична планина. Модрич е футболист, само че прeди всичко е татко. Със брачната половинка си Ваня имат трима наследници - Ивано (на 8 години), Ема (на 5 години) и София (на 1 година). Те не познават ужаса на войната, нито немотията. А това е най-голямата победа на баща Лука.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР