Четиридесет и седем процента от украинското зърно, превозено по т.нар.

...
Четиридесет и седем процента от украинското зърно, превозено по т.нар.
Коментари Харесай

47% от украинското зърно по коридора в Черно море е влязло в европейски страни, сред които България

Четиридесет и седем % от украинското зърно, превозено по така наречен зърнен кулоар в Черно море, е отишло за Европа, като България е една от страните, получили доставки. Това излиза наяве от оповестени през днешния ден данни от турския министър на превоза и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу, представен от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк и Българска телеграфна агенция.

Общото количество, превозено зърно е над 7,86 милиона тона, сподели министърът.

В интервала 1 август - 18 октомври общо 354 кораба са потеглили натоварени със зърно от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южний.

От всичкото превозено зърно 47 % е отишло в Европа, като Турция, която е получила 17 %, не влиза в сметките, 23 % са пристигнали в Азия, а 13 % в Африка.

От всичките 354 кораба, 119 са доставили товарите си до турски пристанища. Останалите са превозили зърно до разнообразни страни, измежду които България, Германия, Алжир, Китай, Индонезия, Етиопия, Румъния, Кения, Египет и прочие, сподели министърът.

В Европа най-голямо количество зърно, с изключение на Турция, са получили Испания, Италия и Нидерландия, посочи още Караисмаилоглу.

Общо 386 кораба са били инспектирани или са планувани за ревизия в Истанбул от Съвместния координационен център след отварянето на зърнения кулоар.

Доставките на зърно по така наречен зърнен кулоар се правят според съглашение, подписано в Истанбул на 22 юли сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища.

Първоначалното съглашение е за 120 дни и изтича през ноември.

Споразумението спомогна да се избегне световна продоволствена рецесия, защото Русия и Украйна са едни от най-големите експортьори на зърно в света, а Русия заема първото място по експорт на торове. Москва обаче неведнъж изрази несъгласието си с използването му, потвърждавайки, че поради глобите към момента среща компликации при търговията на торове и хранителни артикули.

В началото на септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Владимир Путин има право да се оплаква, че изнасяното зърно от Украйна по силата на подкрепеното от Организация на обединените нации съглашение отива в богати, а не в небогати страни.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР