Четири телефонни измами за общо около 30 000 лв. са

...
Четири телефонни измами за общо около 30 000 лв. са
Коментари Харесай

Телефонни измамници измъкнаха 30 000 лв. от пловдивчани, полицията със съвети към възрастните

Четири телефонни измами за общо към 30 000 лева са регистрирани в Пловдив през последните 3 седмици. В интервала от 8 до 23 януари са били получени по два сигнала в Първо и Пето районно ръководство, като жертвите на закононарушенията са над 75-годишни пловдивчани, оповестиха от полицията.
Приложените лъжливи сюжети за искане на пари са били свързани със незабавна интервенция на непосредствен, освобождение от наказване на провокирал злополука със починало дете водач и за приемане на куриерска пратка.
Заради растежа в телефонните измами от регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи молят жителите да бъдат бдителни, с цел да не попаднат в сходни незаконни схеми. Анализът на специалистите от Криминална полиция сочи, че позвъняванията постъпват най-вече на стационарните телефони на възрастни хора. При диалозите измамниците съумяват да получат спомагателна информация за събеседника си, а след това ползват разнообразни сюжети, само че постоянно се желаят незабавно пари. Ето за какво е належащо е хората, които имат възрастни близки, непрестанно да им изясняват по какъв начин инцидентно могат да станат жертви.
От Министерство на вътрешните работи припомняме и главните правила, които би трябвало да се съблюдават за отбягване на такава обстановка:
По никакъв мотив не давайте пари на непознати, без значение от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и полезности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте до контейнери за боклук или други публични места;
Не се доверявайте на непознати хора;
Не предоставяйте персонални данни и информация за свои близки по телефона;
При приемане на позвъняване от човек, който се показва за изпаднал в неволя родственик, е добре да запазите хладнокръвие и да му зададете въпрос, който не би трябвало да е прочут на чужд – да вземем за пример рождена дата, адрес и така нататък
По същия метод действайте, в случай че се показва за доктор, чиновник на полицията или на друга институция – задайте контролни въпроси, поискайте координати за противоположна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и така нататък
Ако имате подозрение, че на телефона е ваш непосредствен, първо пробвайте да се свържете с него посредством собствен комшия или прочут, по опция от телефон, друг от този, на който сте получили обаждането;
Ако към вас е отправено условие да не затваряте телефона, намерете метод, посредством съседите или посредством мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или пробвайте незабавно да се свържете с вашите близки, за които се твърди, че са потърпевши.
В случай, че получите позвъняване и по отношение на вас бъде сбъднат опит за телефонна машинация, неотложно подайте сигнал на тел. 112 или непосредствено в поделение на полицията.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР