Четири проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, би

...
Четири проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, би
Коментари Харесай

Време е да поговорим за слона при пенсиите

Четири плана за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, би си споделил човек, следва да създадат най-малко половин промяна. Но депутатите ни наподобяват обречени да повтарят едни и същи неточности от парламент на парламент до окончателното строполясване на логиката в пенсионната система. Така макар невижданите нараствания от последните 12 месеца новите остарели хрумвания отново се въртят само към харченето на още и още пари, а всички усърдно заобикалят единствения незаобиколим факт към сегашния миг - за пръв път в новата ни история заплащането на пенсиите е повече функционалност на налозите и републиканския бюджет, в сравнение с неприкосновените доходи от нашите осигуровки.

 

Какво се случи?

В последните 12 месеца пенсиите бяха увеличени три пъти, а общото им повишаване е невиждано за последните 14 година Кратка ретроспекция на резултатите:

- от 25 декември 2021 година 8,8% приблизително нарастване на пенсиите сред минималната и оптималната, и 23% на минималната (средно нарастване за всички пенсии 12,9%);

- от 1 юли 2022 година нарастване с 10% плюс 60 лева.;

- от 1 октомври приблизително 15,2% за 894 249 пенсии.

От 25 декември 2021 година до 1 юли минималната пенсия набъбна от 300 на 467 лева - 55%. От 25 декември 2021 година до 1 октомври оптималната пенсия набъбна от 1440 на 3400 лева - 136%. Цялата сметка за пенсиите е 12,566 милиарда лева за първите 10 месеца на годината - с 1,647 милиарда лева повече по отношение на същия интервал на 2021 година Това е 15,1% нарастване на разноските, без да броим още близо 1 милиарда лева за добавки.

С трите нараствания в огромна степен пенсиите излязоха от ледената ера на Борисов и наваксаха дори тазгодишната инфлация. Това, несъмнено, ще трае от ден до пладне - още на 1 януари 864 000 пенсионери на минимална пенсия ще се разсънят под линията на беднотия, която от тази дата се подвига на 504 лева Под линията ще си останат и 304 000 души, които и в този момент са под нея. А над 1 млн. пенсионери ще са не запомнили, че през юли са получили нарастване, тъй като през октомври преизчислението ги подмина.

Това евентуално неодобрение тревожи политиците, тъй като ще берат плодовете му три месеца по-късно - на изборите. Така че можем да сме съвсем сигурни, че за пенсионерите тези дни отново ще има положителни вести. В по-глобален мащаб обаче всичко това се прави за сметка на стабилността на системата и точно за нея евентуално ще приказваме най-често в идващите месеци. След актуализацията на бюджетните закони в средата на годината за пръв път дефицитът във фонд " Пенсии " надвиши приходите от осигуровки. С други думи - пенсиите към този момент зависят повече от републиканския бюджет, в сравнение с от нашите осигуровки. Този Гранд Каньон в държавното публично обезпечаване ще се уголемява от ден на ден даже някой да извърши политическо самоубийство и да замрази пенсиите.

 

2023 година - неизбежните разноски

Месец преди Нова година сме в добре познатото състояние да не знаем съвсем нищо за политиката по приходите през 2023 година Нов бюджет няма, а огромният избирателен панаир с натъпкването на нови разноски в остарелия бюджет следва. Дори в случай че всичко остане постарому с пенсиите и отидем на базовия вид с нарастване от 12% по класическото швейцарско предписание (каквото повелява Кодексът за обществено осигуряване), то действителният растеж на пенсиите през 2023 година би бил 17,3%, демонстрират сметки към оттегления законопроект на МФ за бюджет на ДОО за 2023 година Ето резултатът на главните промени за идната година:

- целогодишно погашение на 10% нарастване и включените в пенсията коронавирус добавки и обезщетения - 1,04 милиарда лева допълнително;

- целогодишно погашение на нарастването на минималната пенсия от 370 на 467 лева - 433,2 млн. лева допълнително;

- повишен таван на пенсиите - 195 млн. лева.;

- преизчислени през октомври пенсии - 846 млн. лева.;

- осъвременяване с 12% от 1 юли 2023 година - 1,147 милиарда лева

Това е с 3,710 милиарда лева, или 23,9% повече по отношение на тазгодишния бюджет за пенсии. Догодина разноските за пенсии биха достигнали 19,215 милиарда лева Това съгласно партиите в Народно събрание обаче не е задоволително.

 

А в този момент накъде?

Голямото наддаване за пенсиите стартира, само че към момента е надалеч от решителната фаза. В очакване на предложенията към остарелия бюджет в Народното събрание се разискват няколко законопроекта за промени в КСО, които са ракета-носител за нови нараствания на пенсии и компенсации и надлежно - нови разноски.

Парламентарните сили са задоволително фрагментирани, с цел да е непредсказуема обстановката, само че на този стадий е съвсем несъмнено, че Българска социалистическа партия няма да убеди другите за две преизчисления от 2023 година - през януари отново с 1,35 тежест за всяка година стаж за изглаждане на разликите, които се получиха през октомври, и през юли с осигурителния приход за 2021 година Засега късмет има единствено предлагането на " Продължаваме промяната " за ново швейцарско предписание, което да зависи от по-високото от растежа на осигурителния приход или показателя на потребителските цени (сега е 50/50 от двете). Тази смяна би донесла 12,7% нарастване вместо 12% от 1 юли.

Това обаче напълно не значи, че януарско нарастване няма да има. Политическа партия тичат и по паралелна писта, като оферират две нараствания с по 10% от 1 януари и от 1 юли. Тогава спомагателните разноски за пенсии следващата година ще бъдат 4,71 милиарда лева - 2,2 милиарда за продължение на политиките от 2022 година и 2,51 милиарда лева за новите две нараствания. По този въпрос не е ясно кой къде стои. Българска социалистическа партия евентуално още веднъж ще са подготвени да гласоподават за всичко, което планува някакво нарастване. ГЕРБ са подготвени да разискват нараствания, само че не са посочвали проценти.

 

Кой ще заплати?

Лесна работа, в случай че слушаме политиците. Според Асен Василев Брутният вътрешен продукт е недооценен и действително може да доближи 180 милиарда лева за 2023 година " Това е с 30 милиарда повече от заложения в обновения бюджет за 2022 година и води до спомагателни доходи от 11 милиарда лева през 2023 година Заложените спомагателни разноски за пенсии, обществени и здравни заплащания са 8,8 милиарда лева Това прави недостиг за 2023 година от 3,8 милиарда лева или 2,1% от Брутният вътрешен продукт. Така пред нас не стои избора бюджетна дисциплинираност или обществен пакет, а по-скоро какво още да включим в обществения пакет, с цел да достигнем 3% недостиг ", твърди Василев.

Въпросът обаче е дали това е резистентен във времето обществен пакет. Този въпрос надалеч надвишава сметките за идващите 2-3-4-5 години и алтернативите но Борисов - пенсионери ли ще обичаме или ще строим автомагистрали. Той изисква обзор на всички параметри на последната пенсионна промяна (Калфин, 2016), от които ГЕРБ отстъпи, а също и изначалните правила на системата, каквато я знаем след промяната на Иван Костов. Това включва тежестта на стажа, тласъците за отсрочено пенсиониране, опциите за ранно пенсиониране, категориите труд. Изисква цялостен разбор на последните години и въздействието им върху всяка група пенсии, както и одит на системите на ТЕЛК и НЕЛК за секване на измамите с инвалидни пенсии.

В тесните хоризонти на перманентна политическа рецесия обаче тези въпроси постоянно са заточени в далечното бъдеще, а неналичието на дълготрайни решения за насъбраните проблеми се маскира с все по-голямо харчене на пари. Пореден връх в тази тактика е решението за повсеместни коледни добавки - и за бедните, и за тези с пенсия колкото ИТ заплата. Неслучайно обаче този рог на изобилието не съумява да потуши недоволството измежду пенсионерите, а единствено натрупа неодобрение и измежду обезпечените. След 14 години рискови опити към този момент и двете страни знаят от опит, че колкото по-късно се адресират проблемите в системата, толкоз повече ще боли тяхното решение. И не е надалеч годината, в която вместо три нараствания на пенсиите ще се наложи да имаме три нараствания на налозите и осигуровките.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР