Четири пъти повече са жертвите на домашно насилие през 2022

...
Четири пъти повече са жертвите на домашно насилие през 2022
Коментари Харесай

Експерти с важни съвети към жертвите на домашно насилие

Четири пъти повече са жертвите на домашно принуждение през 2022 година В първите месеци на 2023 година станахме очевидци на няколко фрапиращи случая.
Прочетете още
" В огромна част от случаите домашното принуждение се случва при хора с цивилен брак и деца. При това състояние жертвата взема решение да даде късмет на брака си и късмет децата да порастват в семейство от двама родители. В различен част от случаите насилникът предизвиква душевен тормоз, внушавайки на жертвата, че в случай че не са дружно, той ще се самоубие ", разяснява юристът по фамилно право Райна. 

По думите ѝ главното е работата на психотерапевти със самата жертва, с цел да може тя да излезе от зависимостта " дано да дам късмет поради децата ", " той без мен ще се самоубие ", " какво ще си помислят съседите и приятелите ни ".

Аврамова уточни, че жертвите би трябвало напълно ясно да си дават сметка за следствията, в случай че решат да останат дружно с насилника. А документът за ограничаваща заповед не подсигурява цялост. До съдбовен край се стига, откакто жертвата вземе решение да се върне при насилника или пък е причакана някъде.

" Активност би трябвало да демонстрират органите на полицията и прокуратурата, с цел да има някаква глоба. Към сегашния миг сигналът се подава от потърпевшото лице. В новите законопроекти за промени в Закона за отбрана от домашно принуждение се планува опция сигналите да бъдат отправяни от лечебното заведение, което е посетила жертвата ", сподели още Аврамова пред bgonair.

Юристът споделя мнението, че би трябвало да се работи с насилниците посредством профилирани стратегии. " Когато съдът издава заповед, в нея би трябвало да бъде посочено, че лицето се задължава да посещава тези профилирани стратегии. В моята процедура съдът може би в 1% от случаите на домашно принуждение е издавал такова предписание ", посочи Аврамова.

Психологът доктор Юрий Кацаров съобщи, че фамилии, в които насилието е методът, по който се позволяват разногласия и спорове, е модел, който се предава в поколенията. 

" В идващото потомство доста постоянно децата са в ролята на насилници или жертви. Получава се връзка сред жертвата и насилника, доста постоянно става въпрос за вменяване на виновност в жертвата. Покрай актовете на принуждение има доста опасност: децата ще заколя, ще те убия, ще се самоубия. Тази операция работи безотказно в множеството случаи ", изясни той.

Д-р Кацаров добави, че насилникът има лостове и принадлежности: възприятие за виновност, операция, което принуждава жертвата да влиза в опит за разговор. 

" Ако не се приказва за насилието и не се реагира против него, то зачестява и става все по-интензивно като страдалчество и нанасяне на щета ", предизвести психологът.

Д-р Кацаров е безапелационен, че за насилието би трябвало да се приказва с близки и съседи, а реакцията на институциите да бъде незабавна. Работа с жертвата, работа с насилника за справяне с гнева, както и обособяване на жертвите. Според него правосъдните разпоредби би трябвало да включат работа със експерти, които да оказват помощ да се промени насилническия модел на фамилни връзки.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР