Четири партии в 46-тия парламент предлагат облекчения в облагането с

...
Четири партии в 46-тия парламент предлагат облекчения в облагането с
Коментари Харесай

Четири партии нададават за по-ниско облагане с ДДС

Четири партии в 46-тия парламент оферират облекчения в облагането с Данък добавена стойност, за чието гласоподаване надали ще има време, само че през днешния ден ще се разискват публично от бюджетната комисия. 

От 20 на 9% да падне ставката за доставка на плодове и зеленчуци предлага " ИТН ". Предложението им е по-ниската ставка да работи краткотрайно през идващите две години - 2022 и 2023 година

Дапутатите на Слави Трифонов не са показали план какви загуби за бюджета може да има сходна смяна. От сбитите претекстове на вносителите, отпред с Пламен Данаилов, излиза наяве, че задачата е да се спрат данъчните измами, а също и да се спре нелоялната конкуренция в бранша от страна на тези, които сега укриват данъка.

По-ниската ставка Данък добавена стойност би била тласък и за прозводството на плодове и зеленчуци - обичайно за българската стопанска система, показват от Има Такъв Народ. Вносителите оферират и друго облекчение, което не е вкарано в законопроекта им, а единствено посочено в мотивите - да  се вкара механизмът  на назад начисляване на Данък добавена стойност и за тази група земеделска продукция. Подобна мярка, с позволение на Европейска комисия, има от няколко години за зърнопроизводителите и тя фактически се прави оценка като доста ефикасна в битката с Данък добавена стойност измамите.

Българска социалистическа партия е за понижаване от 20 на 9% на Данък добавена стойност на лекарствата. Тази по-ниска ставка ще понижи постъпленията в хазната с 374 млн. лева Но в това време ще понижи разноските на здравната каса за медикаменти и ще усили данъчните приходи от свиването на сивия бранш и по-голям търговски оборот, изясняват вносителите на поправката.

" Изправи се БГ! Ние идваме "  предлагат въвеното през предходната година краткотрайно понижение на Данък добавена стойност за книгите на 9% да стане непрекъснато. Това е разбиране на положителните международни практики като да вземем за пример тези във Англия, Ирландия, Норвегия, където книгите са освободени от облагане с ДДС с цел те да станат по-достъпни и да се насърчи образованието и културата, показва вносителят Мария Капон.

От " Демократична България " също са внесли оферти за промени в Закона за Данък добавена стойност и те са свързани със завишаване на прага за регистрация. В момента всяка компания, достигнала 50 000 лева облагаем оборот, би трябвало наложително да се записва по Данък добавена стойност. Според Демократична България това затормозява дребните компании, тъй като изисква повишена счетоводна отчетност, подаване на декларации всеки месец, водене на дневници, а всичко това значи по-големи счетоводни разноски. Затова и доста търговци търсят начини да се задържат под прага, с цел да избегнат регистрация по Данък добавена стойност, показват от Демократична България. И оферират този предел да се завиши до 166 000 лева (европейската инструкция за Данък добавена стойност планува от 2025 година обединен предел на облагаем оборот от 85 000 евро).

С съвсем същите претекстове от ИБГНИ оферират този предел даже да е по-висок - 200 000 лева А от Има Такъв Народ - 165 000 лева

Мария Капон от ИБГНИ за втори следващ път е вносител на смяна, която цели да се премахне данък уикенд. Става дума за облагането на персоналното прилагане на фирмени коли, парцели, компютри, телефони и други активи на компанията, въведено през 2016 година

От Демократична България оферират и други изменения в Закона за Данък добавена стойност, които да разрешат отчитането на комерсиалните обороти без нуждата от касови апарати и фискални устройства. Става въпрос за така наречен софтуерна фискализация, която позволява продажбите да се записват в действително време към сървъра на Национална агенция за приходите от компютъра на търговеца и по-точно от софтуера за ръководство на продажбите. Това ще спести на бизнеса разноски над 100 млн. лв.,  посочваха сметките на ДБ в предходния парламент.

Преди дни Министерство на здравеопазването също излезе с предложение за понижаване на ставката на Данък добавена стойност върху медикаментите, включени в позитивния лист и заплащани от страната и НЗОК, от 20% на 5%. Това те направиха в мнение, поискано от комисията по опазването на здравето в Народното събрание и законопроект все още няма. Подобно фрапантно понижение на налога не визира свободния пазар на медикаменти отвън позитивния лист. Според Министерство на здравеопазването понижената ставка ще освободи запас от 300 млн. лева, с които ще могат да се купят повече медикаменти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР