Четири нови проекта ще получат общо 748 310 лв. по

...
Четири нови проекта ще получат общо 748 310 лв. по
Коментари Харесай

Нови проекти получават над 748 хил. лв. по Програмата за морско дело и рибарство

Четири нови плана ще получат общо 748 310 лева по Програмата за морско дело и риболовство (ПМДР) 2014-2020 година. От тях 374 800 лева към този момент са преведени по мярка 5.4 „ Преработване на продуктите от лов на риба и аквакултури ”, оповестяват от Държавен фонд „ Земеделие “ - Разплащателна организация (ДФЗ - РА). Тези пари се отпуска за основаване на съвременно дружество за преправка на черна мида и рапани в Бургас. Проектът предвижда основаването на нова индустриална активност с вложение на новаторски технологии за преправка, пакетиране, етикиране, предпазване и произвеждане на ядки от рапани и миди. Целта е подкрепяне развиването на мидените плантации и снабдяване до потребителите на по качествена и безвредна за консумация морска храна.
По мярка 2.3 „ Насърчаване на нови производители на аквакултури, разрастващи устойчиви аквакултури ” са изплатени 270 155,57 лв.. Средствата се отпускат за основаване на стопанство за развъждане на европейски сом в язовир " Витина лъка " в землищата на селата Добревци и Орешение, община Ябланица. Инвестицията включва създаване на садкова апаратура, понтонни линии, общоприети сандвич панел контейнери, генератор за ток 22kw. Проектът планува още създаване и въвеждане на система за безвредни условия на труд и програмен продукт за ръководство на стопанството.
Общо 70 568 лева безвъзмездната финансова помощ е изплатена на план “Подкрепа за производители на риба и други водни организми за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 ”. Средствата се отпускат, като обезщетения за разноски за закупуване на артикули, първични материали и материали, свързани с активността на предприятието, разноски за предпазване, за външни услуги и разноски за личен състав.

По Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година няма да бъдат изгубени средства от бюджета за тази година. До края на тази година разплатените средства по плановете ще доближат 26.20 млн. лева безплатна финансова помощ. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР