Четири комисии в парламента безпрецедентно останаха без председател. След двудневен

...
Четири комисии в парламента безпрецедентно останаха без председател. След двудневен
Коментари Харесай

Безпрецедентно! След двудневен пазарлък и скандали 4 комисии...

Четири комисии в Народното събрание невиждано останаха без ръководител . След двудневен пазарлък партиите не можаха да се схванат кой да застане отпред на комисиите по спорт , по земеделие и по конституционните и правните въпроси - за последните изобщо не пристигна ред.

До следващия тупик се стигна след разправии и обвинявания кой кадрува по мрачно в Народното събрание.

Големият скандал се развихри поради спортната комисия , за която спориха “Продължаваме смяната ” и Движение за права и свободи. Двете групи предложиха за началник някогашния състезателен министър Радостин Василев и Халил Летифов, само че нито един от двамата не събра задоволително поддръжка. След несполучливия избор “Български напредък ” издигна Даниела Дашева, само че след това я отдръпна и по този начин комисията остана без началник и състав.

От смяна в късен час на комисиите, които са били отредени на Политическа партия , се оплака Андрей Гюров. Той сподели, че са им дадени шефски места в комисии, които не са били техни стремежи. Като образец даде пренасочването точно на спортната комисия към Движение за права и свободи. Кой в последна сметка реди комисиите в Народното събрание, попита шефът на групата на Политическа партия.

Последва скандал, в който от “Промяната ” и Движение за права и свободи си размениха обвинявания в неистина. Разправията мина и през тематиката за това кой е герой срещу корупцията. Виждаме колаборация на превзетата страна, която се пробва да си върне контрола и да отбрани корупция, с която ще се борим, съобщи Настимир Ананиев от Политическа партия. С което провокира Мустафа Карадайъ.

" Някой си приписва, че е независимият герой за битка с корупцията ", подлага на критика водачът на Движение за права и свободи и прикани депутатите да не се вживяват в ролята на Рамбо, Конституционен съд, углавен съд, административен, тъй като имат пълномощия според конституцията. Затова някои имали потребност от обучителен семинар.

Другата противоречива комисия се оказа земеделската. Отново кандидатура на “Промяната ” срещна отпор - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия се опълчиха на избора на някогашния зам.-министър на земеделието Иван Христанов за неин началник.

 

Как се разпределят председателските места по партии до този час:

- ГЕРБ : Комисии по енергетика; външна политика; отбрана; обучение и наука; директно присъединяване на жителите във властта

- Политическа партия : Комисии по електронно управление; въпросите на ЕС; здравеопазване;

- Движение за права и свободи : Комисии по финанси; по вътрешна сигурност; по околна среда

- Възраждане: Комисия по районна политика; по политиките за българите в чужбина; по туризма

- Българска социалистическа партия : Комисии по труда и обществената политика; по транспорта; по културата и медиите;

- Демократична България : Комисия по икономическа политика;

 
- БГ Възход : Комисия по предварителна защита на корупцията.

На ротационен принцип ГЕРБ първа оглавява Комисията за надзор на службите за сигурност. Никой не е предложил кандидат-председател за Комисията по правата на индивида.

Остават неразпределени - Комисията по правни въпроси, Комисията по конституционните въпроси; Комисия по земеделието, храните и горите; Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Те ще бъдат разисквани на 28 октомври.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР