Четири години. Толкова остават на човечеството на Земята от момента,

...
Четири години. Толкова остават на човечеството на Земята от момента,
Коментари Харесай

Какво правят пчелите в града и как да ги защитим?

Четири години. Толкова остават на човечеството на Земята от момента, в който изчезнат пчелите. Популярната прогноза е приписвана на Айнщайн, само че и без да имаме безапелационна меродавност за нейния създател, можем да се съгласим, че пчелите са витално значим асистент на индивида. Според разнообразни проучвания сред 60 и 90% от нужната ни храна стига до нас с помощта на опрашването от пчелите. За никого не е загадка обаче, че популацията на пчелите продължава да понижава с невиждани в предишното темпове освен в България, само че и в международен мащаб.

Факторите за тази тревожна наклонност са разнообразни, само че водещият е потреблението на нездравословни хербициди и пестицити за огромните обработваеми аграрни площи. Опасните препарати унищожават имунната система на пчелите и по този начин те стават податливи на разнообразни заболявания. Пестицидите обаче не се употребяват в градска среда и това оказва помощ на градските пчели да се развиват по-свободно. Затова те са чест клиент на оживените паркове и зелени пространства, където оказват помощ за поддържането на биоразнообразието.
Какви са техните привички и потребности в градска среда? С какви ограничения можем да ги защитим? И по какъв начин можем да им помогнем, с цел да продължат и те да оказват помощ на нас?
Сдружение „ Биоград “ се заема с задачата да изследва по-задълбочено държанието на пчелите в града и по този метод да изведе ограничения за опазването им. През 2017 година сдружението откри „ Музей на пчелата “ в София, където посетителите могат да видят живота на пчелите от близко и онлайн, с помощта на транспарантен кошер. Амбициите на екипа обаче не стопират дотук. Сдружението възнамерява да закупи инсталация за наблюдаване на пчелите в градска среда.
Модерната техника включва система от датчици и монитори, която се вгражда в пчелни кошери в градска среда и по този начин във всяка една секунда могат да бъдат проследени изискванията в кошера, държанието и броя на пчелите в него. Тази информация ще даде потребни знания за живота на пчелите в града, за замърсяването на въздуха, за заболяванията, които ги заплашват. Обект на проучването с новаторската инсталация ще бъдат още другите типовете градски пчели и техните обичани цветя.
Резултатите от проучването ще открият здравния статус на пчелите в града, ще дадат повече познания на хората по какъв начин да оказват помощ на пчелите. Увеличаването на пчелите е обвързвано с развиването на по-зелени градове и с построяването на устойчивата екосистема.
Каузата на Сдружение „ Биоград “ е включена в обичайна благотворителна самодейност на Райфайзенбанк „ Избери, с цел да окажеш помощ “ и може да бъде подкрепена с подаяние посредством платформата izberi.rbb.bg. Дарителската акция на банката се организира за 11-а поредна година, като от 2009 година до момента е помогнала с близо 3 млн. лева за реализирането на 257 здравни, обществени, културни и екологични планове.
През тази година нови 23 истории ще станат по-добри, с помощта на поддръжката на Райфайзенбанк, чиновниците на банката и всички съпричастни с идеите хора. Избери и ти своята персонална идея на izberi.rbb.bg!
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР