Четири фосилизирани маймунски зъба, открити дълбоко в перуанската част на

...
Четири фосилизирани маймунски зъба, открити дълбоко в перуанската част на
Коментари Харесай

Маймуни прекосяват Атлантическия океан от Африка до Южна Америка

Четири фосилизирани маймунски зъба, открити надълбоко в перуанската част на Амазонка, дават нови доказателства, че повече от една група антични примати са пътували през Атлантическия океан от Африка, съгласно ново проучване на университета в Южна Каролина, преди малко оповестено в списанието Science.

Зъбите са от новооткрит тип, принадлежащ към изчезнало семейство африкански примати, известни като парапитециди. Вкаменелости, открити на същото място в Перу, по-рано бяха предложили първото доказателство, че южноамериканските маймуни са еволюирали от африкански примати.

Предположението е, че маймуните са направили странствуване повече от 900 благи през океана, най-вероятно на плаващи растителни плотове, откъснали се от бреговата линия, евентуално по време на стихия.

„ Това е изцяло неповторимо изобретение “, споделя Ерик Зайферт, водещ създател на проучването и професор по клинични интегративни анатомични науки от Медицинското учебно заведение на USC. „ Това демонстрира, че в допълнение към маймуните от Новия свят и група гризачи, известни като кавиоморфи, съществува и тази трета линия от бозайници, която по някакъв метод прави това доста необикновено трансатлантическо пътешестване, с цел да стигне от Африка до Южна Америка. “

Изследователите са кръстили изчезналата маймуна Ucayalipithecus perdita. Името идва от Укаяли, региона на перуанска Амазонка, където са открити зъбите, питикос, гръцката дума за маймуна и пердита, латинската дума за изгубени.

Ucayalipithecus perdita би бил доста дребен тип, подобен по мярка с днешните мармозетки.

Изследователите считат, че мястото в Укаяли, където са открити зъбите, е от геоложка ера, известна като олигоцен, която се простира във времето преди към 34 милиона до 23 милиона години.

Въз основа на възрастта на обекта и близостта на Ucayalipithecus с неговите изкопаеми родственици от Египет, откривателите считат, че миграцията може да е настъпила преди към 34 милиона години.

„ Предполагаме, че тази група може би е стигнала до Южна Америка тъкмо към това, което назоваваме граница на еоцен-олигоцен, интервал от време сред две геоложки столетия, когато ледът на Антарктида стартира да се натрупва и равнището на морето пада, – споделя Зайферт. „ Това може би е изиграло роля за малко по-лесното за тези примати прекосяване през Атлантическия океан. “

Два от зъбите на Ucayalipithecus perdita са разпознати от аржентински съавтори на изследването през 2015 година, показващи, че маймуните от Новия свят имат африкански предшественици. Когато Зайферт е помолен да опише тези екземпляри през 2016 година, той вижда приликата на двата счупени горни кътника с тези на липсващ преди 32 милиона години парапитециден тип маймуна от Египет, който е изучавал преди.

Експедиция до перуанското място, където зъбите са били открити през 2016 година докара до откриването на още два зъба, принадлежащи към този нов тип. Приликата на тези спомагателни долни зъби с тези на египетските маймунски зъби, са удостоверение съгласно Зайферт, че Укайалипитек е произтекъл от африканските предшественици.

„ Нещото, което ме поразява в това проучване повече от всяко друго, в което съм взел участие, е какъв брой необикновено е откритието “, споделя Зайферт. „ Фактът, че са открити в този далечен регион по средата на нищото, където възможностите да се открият тези части са извънредно дребни, е доказателство за това доста необикновено странствуване, осъществено от ранни маймуни, всичко това е много удивително. „

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР