Четири часа Изпълнителното бюро увещавало председателката да не предлага правителствоПленумът

...
Четири часа Изпълнителното бюро увещавало председателката да не предлага правителствоПленумът
Коментари Харесай

Червени спират Нинова с готов кабинет

Четири часа Изпълнителното бюро увещавало председателката да не предлага държавно управление
Пленумът се събира след Великден, вървят совалки за постове и поддръжка

Харесали за Правосъдно вице Калоян Методиев

Малко откакто Слави Трифонов разгласи във фейсбук, че от “Има подобен народ” ще върнат “светкавично” мандата за държавно управление, ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова свика през вчерашния ден изключително съвещание на Изпълнителното бюро. На него обаче се разиграла повече сценка за “отговорност”, която трябвало да замаскира желанието на кръга към Нинова наложително да са във властта.

В последна сметка идната седмица незабавно след Великден Нинова ще свика и Националния съвет на Българска социалистическа партия, само че натежало мнението, че държавно управление на алените сега, даже и с поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи, а и с партии на митинга като “Демократична България”, да вземем за пример, ще е тежък удар по партията.

“Ставаме политически трупове, обявим ли държавно управление!”, коментирали преди съвещанието червени. Под претекст, че социалистите са последната опция за кабинет преди предварителни избори, председателката обявила държавно управление с съвсем половината парламентарна група.

Лидерът на варненските социалисти Борислав Гуцанов бил избран за силово вице и вероятно за министър на защитата. Към поста на Красимир Каракачанов обаче декларирал предпочитание и Атанас Зафиров.

Не по-малко била оспорвана позицията и за здравен министър, където от “Позитано” 20 стартирали две имена - на проф. Георги Михайлов, който бе със свален имунитет в предишния парламент по искане на основна прокуратура, само че и на Георги Йорданов от Пловдив, който нашумя с нередности към документите за обучение на щерка си - също член на Българска социалистическа партия.

Младият народен представител Явор Божанков бил в плана на алено държавно управление за правосъден министър. А за вицепремиер на целия сектор - някогашният президентски консултант Калоян Методиев, който в този момент е в Институт “Рего”.

Транспортът също имал две оферти - Георги Свиленски или Крум Дончев. Последният обаче щял да освободи място в Народното събрание за втората в габровската листа - Кристина Сидорова, която в този момент остана отвън пленарна зала. Сидорова обаче е посочена за човек на Кирил Добрев и Нинова отхвърлила вид, при който хора на Добрев да влизат в Народно събрание. По същата причина и Драгомир Стойнев изнемощял от състава на аленото държавно управление, отпред с Корнелия Нинова.

Сред сигурните имена в проектокабинета обаче бил Пламен Милев, който бе умишлен от другарите си, че е взаимствал елементи за предизборната стратегия на левите от десния Институт за пазарна политика. Кристиан Вигенин бил плануван за външен министър.

На финала на съвещанието на Изпълнителното бюро било решено, тази година 1 май социалистите да отпразнуват в Борисова градина вместо обичайното си шествие.

Официална позиция
„ Позитано “ 20 упреква Слави в замяна
С връщането на мандата Слави Трифонов провали опцията да се разгради модела Борисов. Това се споделя в позиция на ИБ на Българска социалистическа партия. И още: “От партията “Има подобен народ” хвърлят страната в безпорядък и обезпечават връщането на ГЕРБ”. Действията на Има Такъв Народ блокират приемане на Плана за възобновяване и резистентност, считат алените. “Промяната се оказа замяна. Задкулисието се прероди в нов образ”, приключва позицията на хората на Корнелия Нинова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР