Четири американски компании – АББВИ, Пфайзер, Майлан и Мерк, Шарп

...
Четири американски компании – АББВИ, Пфайзер, Майлан и Мерк, Шарп
Коментари Харесай

Американски компании продавали лекарства на Марешки в нарушение на антикорупционен щатски закон

Четири американски компании – „ АББВИ ”, „ Пфайзер ”, „ Майлан ” и „ Мерк, Шарп и Доум – България ” са продавали медикаменти на компанията „ Фармнет ” на семейството Марешки, в нарушаване на федерален закон на Съединени американски щати – Законът за задгранични корупционни практики.

Това стана ясно от следствие на Валя Ахчиева, излъчено в предаването „ Открито ” на Българска национална телевизия.
 17_2  17_3
Антикорупционният щатски закон се ползва от 1977 година Според него на американските компании е неразрешено да оферират заплащане и да дават обещание заплащания на задгранични длъжностни лица, на задгранични политически партии, както и на партийни функционери, даже на претенденти за политически длъжности. Целта на възбраната е да не могат американските компании да упражняват политическо въздействие върху някакъв бизнес и да не се насочва в избрана посока този бизнес. Също по този начин да не се въздейства на държавната и законодателната активност на непозната страна.

Санкциите, които този федерален закон планува за американските компании, които са го погазили, са жестоки – до 1 милион $ санкция за компанията, а за физическите лица, подписали покупко-продажбите, санкцията е до 10 000 $ или до 5 години затвор. Или и двете дружно.

Ахчиева попита в ефир: „ Нарушили ли са американските компании въпросния закон, откакто са продавали медикаменти на компанията „ Фармнет ”, обвързвана с Веселин Марешки – зам.-председател на Народното събрание, а преди да заеме този пост – ръководител на политическа партия „ Воля ”, преди този момент – водач на една друга партия? ”

Освен това Марешки беше и кандидат-президент през 2016 година, а тъкмо за този интервал Ахчиева сподели документи, от които излиза наяве, че четирите американски компании – производителки на медикаменти, са продавали такива на „ Фармнет ”. Тези медикаменти са реимбурсирани от НЗОК и българската страна е договорила доста ниски цени за България. Именно отстъпката в цените на тези медикаменти е тип заплащане към компания, обвързвана с политически водач. Дори сега той е на доста висок държавен пост – зам.-председател на Народно събрание.

В антикорупционния закон на Съединени американски щати категорично е записано – „ да не се въздейства на законодателната активност на непозната страна ”. А Марешки като зам.-председател на Народното събрание има директно въздействие върху законодателната активност. Така получените от американски компании лекарства-производителки, пристигнали в България, с цени за България и реимбурсирани от НЗОК, компанията „ Фармнет ” продава на друга обвързвана с нея компания – „ Трейднет България ” – благосъстоятелност на рускинята Нина Катченко, само че с прокурист – Веска Марешка, майката на Веселин Марешки. След това „ Трейднет България ” продава същите медикаменти на немската компания „ Колфарма ”.

В предаването бяха показани фактури от тези покупко-продажби, от които ясно се вижда, че лекарството „ Хумира ” – с производител американската компания „ АББВИ ” се продава на „ Колфарма ” над пределните цени за България. И към този момент в Германия същата „ Хумира ” се преопакова в завода на „ Колфарма ” в немския град Мерциг. Ахчиева стигна и до бариерата на този цех в Германия. Стана ясно, че от „ Колфарма ” на първо време са й дали обещание да дадат изявление пред камера и да я пуснат в завода, само че внезапно анулирали срещата и изявлението единствено 5 дни преди уговорения ден и час. Още по-странен e писменият отговор, който е изпратен до Ахчиева. В първото изречение те изясняват, че няма по какъв начин да проведат диалог с журналистката, тъй като считат, че „ проверяващите й дейности и в предходните й излъчвания били ориентирани против настоящия зам-председател на Народното събрание, който преди да поеме този политически пост, ръководеше като бизнесмен дружество за търговия на едро с медикаменти. Не можем да позволим да бъдем инструментализирани във вътрешнополитически диспути и разногласия. ”

С този отговор на „ Колфарма ” невиждано се свързва компанията на рускинята Нина Катченко – „ Трейднет България ” с българския политик Веселин Марешки.

„ Аз ги запитвам за Катченко, те ми дават отговор за Веселин Марешки? ”, възкликва Валя Ахчиева. „ Да не би от „ Колфарма ” да откриват връзка сред политиката у нас и бизнеса с медикаменти? ”.

В отговор на заложените въпроси „ Колфарма ” показва няколко шокиращи цифри. Това, че като резултат на успореден импорт немската здравна система е направила икономии за 247 милиона евро в границите на 2016 година, а ценовата конкуренция, която този импорт на медикаменти упражнява върху истинските лекарствени артикули се прави оценка на в допълнение 3 милиарда евро годишно. Тези пари се икономисват от немската здравна система, точно тъй като такива търговци като Марешки продават скъпи медикаменти с цени за България на немски компании.

Паралелният експорт на медикаменти лишава българите от лекуване, само че доставя на германците всевъзможни истински медикаменти на по-ниски цени. Така се вършат икономии за немската здравна система.

Не работи ли по този начин семейството на Марешки за интереса на Германия, погазвайки правата на българските пациенти?
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР