Четенето на мисли и възпроизвеждането им в говор изглежда е

...
Коментари Харесай

Изкуствен интелект чете и преобразува мислите ни в реч


Четенето на мисли и възпроизвеждането им в диалект наподобява е по силите на AI
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени се пробват да основат изкуствен интелект, кадърен да чете човешките мисли и да ги трансформира в тирада с огромна акуратност. Системата за дешифриране на мозъчната интензивност се създава от Meta, под чиято шапка оперира Фейсбук.

В момента точността на декриптиране на мислите е достигнала 73%, съгласно блог обява на Meta. Новата AI технология ще може да улавя и възпроизвежда думи и изречения, до момента в който хората мислят.

Декодирането на тирада от мозъчната интензивност е дългогодишна цел на невролозите и клиницистите, само че по-голяма част от разработките в тази област разчитат на инвазивни техники за запис на мозъка, като например стереотактична електроенцефалография и електрокортикография. Подобни техники обезпечават по-ясни сигнали от неинвазивните способи, само че изискват неврохирургични интервенции.

В своята Meta ползва неинвазивен способ за машинно образование на AI. По-конкретно, откривателите употребяват електроенцефалография (ЕЕГ) и магнитоенцефалография (МЕГ) с външни датчици. В процеса на образование AI записва по какъв начин мозъците на участниците реагират на избрани уловки, изречения или дълъг текст. След това системата откроява думите, към които реакцията е изключително мощна, и от тях се сформира „ речник ”.
още по темата
Досега системата е съумяла да проучва близо 800 от най-често срещаните думи. Очаква се в бъдеще AI по-точно да дефинира думи и изречения, което ще усъвършенства опциите на индивида и безусловно ще го надари с някакъв тип телепатия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР