Четенето на книги освен, че обогатява речника ни, общата ни

...
Четенето на книги освен, че обогатява речника ни, общата ни
Коментари Харесай

Колко е важно да се четат книги

Четенето на книги с изключение на, че обогатява речника ни, общата ни просвета и изказ, ни придвижва в други светове и даже за малко ни откъсва от действителния свят, в който живеем. Да се чете е толкоз значимо, скъпо и прелестно, че тези, които не го вършат единствено мога да кажа, че не знаят какво изпускат.

Четенето, за разлика от гледането на телевизия, развива въображението ни, кара ни да мислим, да разсъждаваме, да имаме разумна и поредна мисъл. Изобщо изгодите от четенето на книги са толкоз доста, че ви предлагам още в този момент да хванете една книга и да започнете с този магичен развой.

Какви са главните изгоди от четенето на книги?

Както към този момент загатнах четенето на книги ни дава доста и изгодите са в действителност много. В идващите редове ще прегледам най-важните измежду тях.
Знания и информация: Книгите са богат източник на познания и информация. Те покриват необятен набор от тематики и предмети, позволявайки на читателите да научат за разнообразни култури, исторически събития, научни концепции, личностно развиване и доста други. Четенето уголемява вашето схващане за света и дава благоприятни условия за учене през целия живот. Умствена стимулация : Четенето е умствено стимулираща активност, която ангажира мозъка ви. Той усъвършенства когнитивните качества като сериозно мислене, разбор и решение на проблеми. Подобрява речниковия ресурс, езиковите умения и усъвършенства паметта и концентрацията. Редовното четене може да ви помогне да поддържате мозъка си изострен и деен. Емоционално и психическо благоденствие : Книгите могат да имат позитивно влияние върху прочувственото и психическо благоденствие. Четенето може да бъде форма на бягство, осигуряваща отмора от ежедневния стрес и паники. Може да ви придвижи в разнообразни светове, да провокира страсти и да предложи чувство за релакс и вътрешно успокоение. Четенето може също да обезпечи ентусиазъм, мотивация и персонален напредък, като ви оказва помощ да придобиете нови вероятности и прозрения за живота. Речник и езикови умения: Редовното четене ви излага на необятна гама от думи, изречения и структури на фрази, което уголемява речника ви и усъвършенства езиковите ви умения. Помага ви да развиете по-добро схващане на граматиката, структурата на изреченията и стиловете на писане. Това от своя страна усъвършенства вашите информационни умения както в джука, по този начин и в писмена форма. Емпатия и схващане : Четенето на художествена литература, по-специално, оказва помощ за развиването на съпричастност и схващане към другите. Чрез историите и героите читателите могат да получат визия за разнообразни гледни точки, култури и опит. Насърчава емпатия, съчувствие и способността за другарство с другите в действителния живот. Намаляване на напрежението и релаксация : Занимаването с добра книга може да бъде отличен метод да се отпуснете и да намалите напрежението. Осигурява бягство от ежедневния напън и предлага форма на развлечение и релакс. Четенето преди лягане също може да помогне за възстановяване на качеството на съня. Подобрена креативност: Четенето може да подтиква творчеството и въображението. Когато четете, пресъздавате подиуми, герои и настройки в мозъка си, създавайки неповторимо умствено прекарване. Това може да въодушеви и подхрани вашите лични креативен инициативи, без значение дали става въпрос за писане, изкуство или решение на проблеми в разнообразни области. Културно и обществено съгласие: Книгите излагат читателите на разнообразни култури, обичаи и вероятности, насърчавайки по-добро схващане и оценяване на разнообразието. Те могат да предизвикват приемливост, приобщаване и възприятие за световно поданство. Пример за децата ви : когато четете книги, вашите деца имат прелестен образец и кой знае, някой ден може те самите да се влюбят в четенето.
Като цяло четенето на книги дава един в действителност доста необятен набор от преимущества, които способстват за личностното израстване, придобиването на познания, психическото благоденствие и интелектуалното развиване. Това е потребна и обогатяваща активност, която може да се хареса на хора от всички възрасти.

Как четенето на книги подтиква нашия мозък?

Четенето на книги подтиква мозъка по няколко метода, като включва разнообразни когнитивни процеси и невронни мрежи. Ето по какъв начин четенето подтиква нашия мозък:
Ментална визуализация: Когато четете книга, изключително художествена литература, мозъкът ви основава умствени облици на сцените, героите и настройките, разказани в текста. Този развой на визуализация задейства зрителния кортекс и ускорява вашето въображение и креативност. Езикова обработка: Четенето включва декодиране и схващане на писмен език. Вашият мозък обработва думите, структурите на изреченията и граматиката, което усъвършенства уменията за обработка на езика и покачва способността ви да разбирате и употребявате езика дейно. Когнитивна ангажираност : Четенето изисква дейна умствена ангажираност. Докато четете, вие интерпретирате и анализирате информацията, показана в текста, вършиме връзки с предходните си познания и образувате умствени показа на наличието. Тази когнитивна обработка подтиква сериозното мислене, решаването на проблеми и аналитичните умения. Памет и припомняне: Четенето на книги провокира паметта ви, защото си спомняте детайлности за герои, сюжетни линии и събития. Вашият мозък основава асоциации и връзки сред другите детайли на историята, укрепвайки паметта и качествата за припомняне. Припомнянето на информация от предходни елементи на книгата също усъвършенства потенциала на вашата работна памет. Фокус и централизация: Четенето на книги изисква непрекъснато внимание и централизация. Изисква да се концентрирайте върху текста, да следвате описа и да поддържате ангажираност за продължителни интервали. Редовното четене може да усъвършенства способността ви да се концентрирате и поддържате вниманието и в други области на живота. Емпатия и доктрина на мозъка: Четенето на художествена литература, изключително разкази, които се задълбочават във вътрешния живот на героите, може да усъвършенства емпатията и теорията на мозъка – способността да се схващат и вършат заключения мислите, страстите и желанията на другите. Потапяйки се в разнообразни гледни точки и прекарвания, вие развивате по-дълбоко схващане на човешкото държание и страсти. Невропластичност и мозъчна съгласуваност: Участието в четенето упражнява мозъка и предизвиква невропластичността – способността на мозъка да реорганизира и образува нови невронни връзки. Укрепва съществуващите невронни пътища и основава нови, подобрявайки цялостната мозъчна съгласуваност и когнитивната еластичност. Емоционално и сензорно активиране: Четенето може да провокира прочувствени реакции и да ангажира сетивните области на мозъка. Описанията на миризми, звуци и страсти в книгите могат да задействат съответните области на мозъка, правейки преживяването при четене по-ярко и потапящо.
Чрез стимулиране на тези когнитивни процеси и невронни мрежи, четенето на книги усъвършенства мозъчната функционалност, усъвършенства когнитивните качества и способства за ученето през целия живот и психическото благоденствие. Колкото повече четете и предизвиквате мозъка си с разнообразно наличие, толкоз повече се възползвате от когнитивните изгоди от четенето.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР