Честванията за 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев в

...
Честванията за 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев в
Коментари Харесай

Почит пред Гоце Делчев: РСМ не допусна до гроба му в Скопие пътуващите от България

Честванията за 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев в Скопие минаха при драконовски ограничения за сигурност, без предстоящите конфликти само че не и без напрежение. Много от българите, тръгнали към Скопие, не съумяха да стигнат поради проблеми по границата, някои бяха връщани, други - спирани. Вицепремиерът Иван Демерджиев съобщи, че проблемите по границата за българските жители не подхождат на връзките сред двете ни страни.

Вижте повече в директното включване на Александър Марков от Скопие

Точно в 9:00 ч. архиепископ Стефан, главата на МПЦ, отслужи панихида в памет на Гоце Делчев. В наличието на президента Стево Пендаровски, министър председателят Димитър Ковачевски, висшето държавно управление.

Без изказвания, без напрежение, без митинги. При изключителни ограничения за сигурност. Последва опозицията, чиито няколко стотин симпатизанти влизаха на групи от по трима-четирима души.

Християн Мицкоски, водач на ВМРО-ДПМНЕ: " Секой кой що сака да отдаде респект на великанот македонски, синот македонски Гоце Делчев е добре пристигнал. Но провокатори и естрадни политичари, кои що имат проблем да учедят и съседите да гласат во соседна Бугария за нив и овдека да провоцират, не са добре дойдени. Но за това отговор би трябвало да ви даде министерот за натворни работи и Владата. Кога ВМРО-ДПМНЕ направи Влада, бъдете сигурни ова немардя го гледате що е тука ".



Стотици служители на реда, хеликоптер със снайперист, блокирано придвижване, пропускателни пунктове - управляващите в РСМ бяха взели най-строги ограничения за сигурност. Българската делегация изчака часове наред сънародниците ни от границата, които, обаче, не съумяха да дойдат.

Иван Демерджиев, вицепремиер и министър на вътрешните работи: " Сигурността значи всички, които желаят да дойдат, умерено да могат да почетат паметта на Гоце Делчев. Има данни за жалост, че редица български жители бяха възприпятстванипна границата това да се случи. Взаимното почитание, което ние деклалирахме към РСМ и каквото получихме увещание, че ще получим от министър Спасовски, означа това - да се даде опция на всички да дойдат и почетат паметта на апостола Гоце Делчев ".

Демерджиев съобщи, че поради сривовете в граничната система на РСМ България ще помогне на съседите.

Иван Демерджиев, вицепремиер и министър на вътрешните работи: " Аз получих пояснение от министър, че има срив, токов удар на ГКПП-та. За да няма такива проблеми за в бъдеще, разпоредих неотложно и са готови три генератора, които ще бъдат дарени от Министерство на вътрешните работи в понеделник. Те ще бъдат дарени за тъкмо тези три ГКПП-та, с цел да няма сходно проблеми в бъдеще, само че за жалост разбрах, че проблемите са траяли и след ръчната обработка на документите. Подобно държание поведение е недопустимо. То не подхожда на настройките, на настроенията на нашите два народа, където няма място за такива провокации, бих ги нарекъл ".



фотоси: Александър Марков

Вицепремиерът дефинира ограниченията за сигурност като прекомерни. Обяви, че персонално е разговарял с Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов да не влизат в РСМ през днешния ден.

Иван Демерджиев, вицепремиер и министър на вътрешните работи: " Изрично помолих да останат в България. Ние не сме пристигнали да вършим провокации тук. Дошли сме да пометем паметта на един деятел, тъй че и двамата се намират в България и не са правили опити да преминаван границата ".

Демерджиев напомни, че когато са пристигнали жители на РСМ в Благоевград, са били позволени всички до един и страната ни чака реципрочно отношение. Посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов изрази вяра идващия празник да честваме дружно.

Ангел Ангелов, дипломат на България в РСМ: " Ако върнете обратно лентата, ще видите, че и министър председатели, и министри на външните работи, и министри на културата, са поднасяли дружно венци и цветя на гроба на Гоце Делчев. Ние предложихме в този момент също да поднесем дружно, само че не беше признато. Но се надяваме за 04.05., когато ще отбележим 120 години от гибелта на Апостола, това да го създадем ".

Само някои от българите, които чакаха на границата часове наред, в последна сметка съумяха да дойдат, само че не и да се качат до църквата “Свети Спас ”.

Захари Белчев, в. Телеграф: " Като виждам организацията, тя е по този начин направена, че да не могат да стигнат публицисти на гроба на Гоце Делчев, в това число и публицисти. На " Деве хълм " откъм македонска страна пункта седяхме 4 часа, преди да ни пуснат, като се оправдаха, че не им работела системата, обработваха ръчно, просто се подсмихваха, от самото начало то беше ясно, че го вършат съзнателно ".

Бойко Кючуков, фоторепортер: " Даже когато ни стопираха първоначално и ни взеха персоналните карти, не ни споделиха, че системата не работи. Просто ние стоим н кората и ги чакаме и най-после на първия час споделиха, че системата не работи ".

До конфликти и напрежение в деня на Гоце Делчев не се стигна. Но и предлагането на българите дружно да почетем революционера беше отхвърлено от македонската страна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР