Честванията на Светите Кирил и Методий ще имат апогей в

...
Честванията на Светите Кирил и Методий ще имат апогей в
Коментари Харесай

Отец Иван Иванов: Първа литургия в базиликата "Сан Клементе" в Рим за Светите Кирил и Методий

" Честванията на Светите Кирил и Методий ще имат разцвет в литургия на 27 май в античния храм " Сан Клементе " в Рим, където са положени мощите на Св. Кирил Философ. За първи път в историята ще бъде осъществена Света литургия от православни християни върху централния олтар на тази антична базилика ". Това заяви пред БНР отец Иван Иванов, новият български православен духовник в Рим.
Отец Иван към този момент отслужи първата си Великденска работа като презвитер. Храмът в италианската столица, който се обгрижва от Българската църковна община " Св. Седмочисленици ", се намира на място, където е живял Св. Апостол Павел и където е писал едни от своите послания към християните.

Свещеникът, който е и академични учител в Богословския факултет на Софийския университет, акцентира, че теорията се осъществя в практиката на църквата и това е най-важното нещо за един свещеник и учител.

Отец Иван Иванов разяснява и връзката на българите в Италия с България:  

" Българите в Рим са горди, че гласът им на предишните избори е чут и се надяват още веднъж да бъдат дейни на идния избор. Демонстрират, че са значим фактор за образуването на актуалното българско общество и на българската политика ", сподели той.

Интервюто на Ирина Недева с отец Иван Иванов в предаването " Преди всички " можете да чуете от звуковия файл.  

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР