Честваме Световният ден за борба със СПИНСветовният ден за борба

...
Честваме Световният ден за борба със СПИНСветовният ден за борба
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме Световен ден за борба със СПИН

Честваме Световният ден за битка със СПИН

Световният ден за битка със СПИН е отдаден на повишение осведомеността за СПИН-пандемията, породена от разпространението на вируса ХИВ, а също и недоволството на починалите от заболяването. Правителствени и неправителствени организации по света нормално означават този ден с лекции за заболяването, както и контрола и предварителната защита ѝ.

Световният ден за битка със Синдром на добита имунна непълнота е един от осемте световни здравни акции, маркирани от Световната здравна организация. Към 2013 година, СПИН убива повече от 36 милиона души по света (1981-2012), а към 35,3 милиона души живеят с ХИВ, правейки го един от най-важните световни проблеми на публичното опазване на здравето в историята.

През 1953 година бива отпечатан първият брой на еротичното списание Плейбой



Playboy (Плейбой) е американско мъжко списание, което съдържа фотоси на голи дами, журналистически публикации и изявленията със всемирски персони. Негов основател е Хю Хефнър. Списанието се издава на разнообразни езици в над 20 страни от Америка, Европа и Азия. Първа за корица на елитното еротично списание се снима знаковата Мерлин Монро.

Българското издание е едно от най-популярните мъжки списания в България. Първият брой излиза през април 2002 година От 2004 година Плейбой в България провежда и състезанието „ Мис България Плеймейт “. Всяка година посредством кастинги биват определени 12 девойки, които да се борят за купата. На финала жури избира „ Мис България Плеймейт на годината “, която получава като премия нов автомобил.



През 1949 година е роден колумбийският наркобарон Пабло Ескобар

Пабло Емилио Ескобар Гавирия е считан е за един от най-безжалостните, амбициозни и могъщи дилъри в историята. Толкова забогатява от търговията с опиати, че списание „ Форбс “ го подрежда на 7-о място в листата на най-богатите хора за 1989 година

Често именуван „ Краля на кокаина “, Ескобар се трансформира в най-богатия нарушител в историята, откакто натрупва 30 милиарда $, до момента в който наркокартелът му открива монопол върху търговията с кокаин в Съединени американски щати през 1980-те и началото на 1990-те години.



Пабло остава в историята на незаконния бизнес с прякорите – Дон Пабло, Ел Падрино и Ел Патрон. Тъй като по това време няма наркокартели в Колумбия и единствено няколко наркобарона, Пабло вижда незавзета територия, която го чака. Той купува кокаинова паста от Перу и я преработва в лаборатория в двуетажна къща в Меделин. Много скоро търсенето на кокаин в Съединени американски щати се усилва фрапантно и Ескобар стартира да провежда още доставки, направления и мрежи за разпространяване из Флорида, Калифорния и други елементи на Съединени американски щати.

Пабло и съоснователят на картела Карлос Ледер откриват нова точка на прикачване в Бахамите, на острова Норманс Кей. Ескобар и американецът Робърт Веско закупуват по-голямата част от острова, в това число самолетна писта с дължина 1 km, пристанище, хотел, лодки и къщи. Те построяват склад с изстудяване, където да се съхранява кокаинът.

С годините противозаконният му бизнес придобива невъобразими размери. Ескобар се трансформира във зложелател номер едно в лицето на държавните управления на Колумбия и Съединени американски щати. Пабло обаче се отличавал с присъщ гений към връзките с обществеността и поощрявал бедните колумбийци. Бидейки дълготраен състезателен ентусиаст, той финансира голям брой футболни стадиони и детски футболни тимове. Той е виновен и за построяването на къщи в западните елементи на страната, което го прави изключителни известен измежду бедните.

Ескобар работи старателно по поддържането на облика си на Робин Худ и постоянно раздава пари посредством голям брой жилищни планове и други публични действия. Той печели обичта на народа, а с това и доста хора в Меделин му помагали да избегне залавяне от полицията, служейки му като информатори и криейки информация от управляващите.



Продължителната битка на колумбийския картел да поддържа върховенството си над закона довежда до това, че Колумбия се трансформира в страната с най-вече убийства в света – 25 100 към 1991 година и 27 100 към 1992 година Ескобар наема убийци против служителите на реда, вследствие на което умират над 600 чиновници на реда.

Битката сред наркокартелът на Пабло и полицията намира своя завършек на 2 декември, когато той е хванат от чиновниците на реда в едно от персоналните му жилища. Ескобяр е прострелян няколко пъти, а последният патрон се оказва съдбовен за наркобаронът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР