Честваме 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Тя се

...
Честваме 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Тя се
Коментари Харесай

Чествания за 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев в Благоевград

Честваме 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Тя се отбелязва както в България, по този начин и в Северна Македония.

У нас празнувания има през целия ден на разнообразни места в страната. Първите мъже в страната - министър председателят Кирил Петков и президентът Румен Радев се включиха в церемонията в Благоевград. Президентът одобри почетния часовой пред паметника на революционера, съобщи Нова.

„ Това е ден, в който свеждаме глава пред делото на този популярен бунтовник. Той е част от историята на България и Благоевград. Той е Апостола на свободата за македонските, само че и за тракийските българи. Живеем във времена, които непрекъснато ни слагат пред тествания. Но неговият образец ни сподели по какъв начин да се оповаваме на вярата и вярата. Трябва да търсим това, което ни сплотява, а не това, което ни разединява. Нека помним, дано знаем, дано бъдем почтени наследници на Гоце”, съобщи в словото си кметът на Благоевград Илко Стоянов.

„ Събрали сме се с цел да честваме рождението на един от най-големите революционери. Историята - доста хора споделят, че би трябвало да се чете, че би трябвало да се знае, само че и да не се не помни. Не би трябвало да забравяме, че Гоце Делчев е знак на свободата”, уточни от своя страна министър председателят Кирил Петков.

„ В историческата памет на нашия народ има събития, които постоянно ще ни изпълват с национална горделивост. Има персони, които още приживе се трансфораха в митове. Българи, с непреклонна воля, родолюбие и безрезервност, чиито живот и дело не се побират в граници и епохи”, съобщи Румен Радев.

„ Само месеци след Възкресението си през 1878 година свободна България беше разпокъсана, а Македония и Тракия - още веднъж хвърлени под иго. Но Берлинският конгрес не съумя да изгаси нито вярата на македонските и тракийските българи в личните сили да отстояват правото си на заслужен живот, нито вярата за независимост, тъй като имаше хора, имаше революционери като Гоце Делчев”, сподели още той.

По думите му през целия си живот Гоце Делчев остава надълбоко уверен в концепциите на хуманизма, обществената правдивост и братството сред хората. „ Думите му, че възприема света единствено като поле за културно състезание сред народите разказват най-добре мащаба на концепциите и на убежденията на тази невероятна личност”, уточни Радев.

„ Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме по този начин, както би желал и самият Делчев, тъй като и приживе той събираше, обединяваше и се бореше против разделянето и нашата обща слабост”, сподели той.

И добави: „ Вдъхновени от образеца на Гоце Делчев, от волята силата и честността, с които той ръководеше освободителното придвижване, нашите предшественици възпитаха у себе си храброст и мощ, с които отстояваха един ярък блян, независимост и достолепие за всяко човешко същество”.

„ Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава мощ и храброст, с цел да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделяне и дружно да открием пътя, по който да продължаваме напред. Вярвам, че ще го сторим, тъй като този път е начертан от една от най-светлите персони в нашата история. Вечна памет пред живота и делото на Гоце Делчев”, приключи президентът.

Снимка: Илюстративна
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР