Често смяната на любимото спортно купе (хот) хеч или на

...
Често смяната на любимото спортно купе (хот) хеч или на
Коментари Харесай

KIA ProCeed забрави, че комбитата са скучни

Често промяната на обичаното спортно купе (хот) хеч или на елегантния седан в търсене на фамилно комби с задоволително място за децата и целия им съседен от " първа потребност " багаж се възприема от доста младежи като " неизбежното наказване ". Нещо като прочувствена разлъка с младостта и неотложната среща с помъдряването, за която са били подготвяни с остроумни отзиви от кого ли не.

И не, не децата, фамилното движимо имущество или домашните любимци имат и най-малка виновност за " драмата " от нагоре. Отговорност би трябвало да се потърси от основателите на грозноватите комбита от С-сегмента по изпълняващи скучни задачи за осъществяване на характерни потребности без ангажимент към непотребни страсти.

В подобен случай дали новата KIA ProCeed е не запомнила, че изначално комбитата трябваше да са практично-скучни? Защо дизайнът кара младежите, и освен, да виждат по какъв начин един автомобил може да им служи за всичко – без взаимни отстъпки по отношение на функционалността или красивата осанка?

Причината се крие в това, че ProCeed в действителност е повече Shooting Brake, в сравнение с класическо комби, което с думи елементарни значи, че има елегантно скосена линия на тавана, присъща за коли от първокласния сегмент, която изцяло трансформира цялостната му визия. Смело решение на KIA, което по реакциите, будещи в хората по улиците, сме уверени, че ще им донесе триумфи. Елегантният и първокласен контур на задницата мощно припомня този при Porsche Panamera, колкото и безсрамно да звучи изречено това. Точно там идва огромната разлика със общоприетата Сeed хечбек версия и е главното оръжие, с което от KIA недвусмислено демонстрират, че подвигат равнището, с цел да предложат по-висок клас автомобил.

 KIA ProoCeed @@@

Близо до Барселона има една симпатична писта, носеща името " Parcmotor Castelloli ", където си прекарахме един прелестен ден в приятни занимания. И това също бе самоуверен ход от страна на KIA, тъй като, преди да влезем в пистата, никой не подозираше, че ProCeed и GT версията му ще ни изненадат толкоз прелестно.

Тестовият ден ни посрещна с дъжд и мокра писта, само че сцеплението, което генерираше автомобилът, беше изцяло задоволително, с цел да се отпуснем изцяло и да стартираме да го натискаме по завоите още с първите обиколки. Следобеда нещата си пристигнаха на мястото и слънцето проби през облаците над Барселона и до момента в който чакахме механиците да сменят гумите, трасето незабелязано изсъхна. Темпото се подвигна още повече и успяхме да усетим в елементи направените промени в окачването, търсещи повече динамичност.

ProCeed GT излиза от завода, обут общоприетоо с 18-инчови джанти със спортни Michelin Pilot Sport 4 гуми. Това фрапантно оказва помощ за високото равнище на сцепление и дружно с новите, по-ниски и твърди пружини и амортисьори с нови, по-спортни настройки отстрани досадното недозавиване, типично за автомобил с предно предаване. Воланът е много пряк, което доста ни подхожда. След консултация разбрахме, че ходът му е съкратен до 2.4 оборота тъкмо за по-прецизно ръководство.

ProCeed е по-дълъг с 5 мм от общоприетата комби Ceed SW версия, междуосието остава непроменено, само че е с цели 44 мм по-нисък, което доста смъква центъра на тежестта и усъвършенства държанието в завой. Спирачките на GT версията свършиха страхотна работа и не ни предадоха при много натоварените прекъсвания на към този момент изсъхналата писта.

 KIA ProoCeed @@@

Както по четирикилометровата писта, вплетена в подножието на планините на Каталуния с 11 извънредно забавни завоя и огромна денивелация, по този начин и по улиците в Барселона моторът на KIA ProCeed GT се показа обичайно. Звукът му, въпреки и подпомаган от озвучителната система в купето, е много ядосан и прибавя точната доза спортно чувство. Най-мощната версия разполага с 1.6-литров T-GDI турбо четирицилиндров мотор с мощ от 204 кс при 6000 обр. и 265 Нм въртящ миг, разполагаем още от 1500 обр и продължава да поддържа това равнище до 4500 обр. ProCeed GT идва общоприетоо с 6-степенна механична или като в допълнение съоръжение със 7-степенна автоматизирана (DCT) скоростна кутия с два съединителя.

Стандартната версия на ProCeed се предлага с още два бензинови T-GDi турбо мотори. Първият с три цилиндъра, 1 литър работен размер, 120 кс и 172 Нм и вторият с размер от 1.4 литра мощ от 140 кс и 242 Нм. И двата мотора са оборудвани с бензинов филтър за твърди частици за оптимално понижаване на нездравословните излъчвания.

Дизеловият вид на ProCeed е с 1.6-литров CRDi мотор и мощ от 136 кс и 280 Нм. Оборудват се общоприетоо с 6-степенни механични скоростни кутии или при в допълнение доплащане с автоматизирана кутия с два съединителя.

Интериор

ProCeed GT идва с нови спортни седалки с по-големи странични опори, които оказват помощ, когато ви се прииска да извлечете максимума от топ модела по завоите. Изработени са от черна кожа и велур с червени шевове и лого GT. Като цяло в интериора са употребявани качествени и приятни на досег материали. 7-инчовият екран на инфотейнмънт системата или 8-инчовата навигационна система с тъчскрийн заемат централно място в таблото, което е насочено към лидера. Разбира се, можете да интегрирате изцяло своя смарт телефон посредством Apple CarPlay за iPhone или Android Autо за Android.
 KIA ProoCeed @@@

Технологии и сигурност

Нивото на сигурност при новия ProCeed е доста високо, като в общоприетото съоръжение влизат автоматизирано ръководство на дългите светлини, предизвестие за бдителността на лидера, помощник за поддържане на траекторията в лентата на придвижване и помощник за отбягване на възможен преден конфликт.

ProCeed се предлага и със система за самостоятелно шофиране от второ равнище, която автоматизирано предизвестява при несъзнателно овакантяване на пътната лента, наблюдава транспортните средства, участващи в придвижването, и избора на подобаващи свободни пространства в прилежащите пътни ленти, в които автомобилът би могъл да премине безвредно. Системата употребява външни датчици, с цел да поддържа безвредна отдалеченост по отношение на транспортното средство начело, и оперира в скоростен диапазон от 0 до 180 км/ч.

Допълнително наличните технологии включват помощник за тръгване и прекъсване, система за предизвестие при съществуване на автомобил в мъртвата зона, функционалност за сигнализация при пресичащи откъм гърба коли, система за автоматизирано паркиране и предупредителни сигнали, които се усещат през кормилото при заплаха от преден конфликт.

Всичко това получавате събрано в стилен автомобил, който има задоволително огромен багажник за фамилни пътувания – 594 литра или с 50% по-голям от този на Ceed хечбека. Не е по никакъв начин неприятно достижение от страна на KIA, като изключително в GT версията ProCeed фактически наподобява и се показва впечатляващо и може да вгорчи живота на множеството от директните съперници на корейците в класа. Все още няма оповестени публични цени за България, като се чака това да се случи до края на март. Дотогава можем да кажем, че в Германия GT Line модели с турбо бензинов 1.4 CRDi мотор и 140 кс започват от 27 690 евро, а топ версията ProCeed GT с 1.6 T-GDI турбо и 204 кс стартира от 31 190 евро.

KIA ProCeed GT 1.6 T-GDI

Размери

Дължина: 4605 мм

Широчина: 1800 мм

Височина: 1422 мм

Междуосие: 2650 мм

Собствено тегло: 1705 кг

Вместимост на резервоара: 50 л

Двигател Тип: 4-цилиндров редови с турбо

Работен размер: 1591 куб.см

Максимална мощ: 204 к.с. при 6000 об/мин

Максимален въртящ миг: 265 Нм при 1500-4500 об/мин

Скоростна кутия: 7-степенна автоматизирана (DCT)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР