Често се случва хората да се притесняват, че ако сключат

...
Често се случва хората да се притесняват, че ако сключат
Коментари Харесай

Да развенчаем митовете за срочните договори – заплащане, право на отпуск и равнопоставеност

Често се случва хората да се тормозят, че в случай че сключат срочен трудов контракт, ще бъдат ощетени по някакъв метод, изключително в случай че техните сътрудници работят с трудови контракти за неопределен срок. Експертът по трудово право доктор Тодор Капитанов и основател на платформата mywork, преглежда какви са обстоятелствата и митовете към този въпрос и по какъв начин срочният трудов контракт в действителност не значи по-ниски права или по-лоши условия на работа.

Мит: Работниците по срочен трудов контракт са по-неблагоприятно сложени

Истина: Първият мит, който постоянно се популяризира, е, че служащите със срочни трудови контракти са в по-неблагоприятно състояние по отношение на тези с трудови контракти за неопределен срок. Всъщност трудовото законодателство доста страни, в това число и в България, подсигурява, че служащите и чиновниците по срочен трудов контракт имат същите права и отговорности, каквито имат тези с трудови контракти за неопределен срок.

Мит: Работниците по срочен трудов контракт са по-лошо заплащани

Истина: Заплащането на служащите и чиновниците по срочен трудов контракт зависи от техните контрактувани условия и подготовка. Законът не позволява разлика в заплащането за същата работа основана на типът на трудовия контракт. Това значи, че служащите по срочен трудов контракт би трябвало да получават заслужено и равностойно възнаграждение за своя труд.

Мит: Срочните служащи нямат право на отпуск

Истина: Срокът за отпуск на служащите се дефинира според законовите разпореждания и нормално не зависи от типа на трудовия контракт. Работниците по срочен трудов контракт имат право на отпуск, както и тези с трудови контракти за неопределен срок. Периодът и изискванията на отпуск се дефинират в сходство с закона.

Мит: Работниците със срочен трудов контракт нямат обществени права

Истина: В доста случаи, обществените права, като здравно обезпечаване и пенсии, се дават на служащите по срочен трудов контракт, като същите условия важат както за тях, по този начин и за служащите с трудови контракти за неопределен срок. Важно е да се информирате за правата си и да се консултирате с юрист или правист, в случай че имате въпроси или подозрения.

Законът също постановява, че трудовият контракт, подписан за избран период, се трансформира в контракт за неопределен срок, в случай че служащият или служителят продължи да работи след приключване на уговорения период 5 или повече работни дни без документално несъгласие от страна на работодателя и длъжността е свободна. Това важи и при срочния трудов контракт за заменяне на отсъстващ служащ или чиновник, в случай че трудовият контракт със замествания се приключи през време на заместването.

Срочният трудов контракт не значи по-ниски права или по-лоши условия на работа. Работниците и чиновниците по срочен трудов контракт имат същите права и отговорности, каквито имат тези с трудови контракти за неопределен срок. Те не могат да бъдат поставяни в по-неблагоприятно състояние, в случай че законът ясно го планува. Важно е да се информирате и да се консултирате със експерти, с цел да разберете какви са вашите права и по какъв начин да ги отбраните.

Справка:

член 68 от Кодекса на труда

член 69 от Кодекса на труда
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР