Често пъти постъпва несправедливо не само който върши нещо, но

...
Често пъти постъпва несправедливо не само който върши нещо, но
Коментари Харесай

Който постъпва несправедливо, на себе си върши зло ♥ Марк АВРЕЛИЙ

„ Често пъти постъпва незаслужено освен който прави нещо, само че и който не прави нищо. “

(Last Words of the Emperor Marcus Aurelius (1844) by Eugène Delacroix)

♥ Към себе си 

Постъпва неблагочестиво и оня, който преследва удоволствието като положително и заобикаля тъгата като зло – такъв човек няма по какъв начин да не е постоянно неудовлетворен от всеобщата природа, задето несправедливо отрежда едно или друго на недостойните и достойните люде, тъй като постоянно се случва недостойните да живеят в наслаждение и да разполагат с това, което следва от него, а достойните да бъдат сполитани от тъгата и нейните последици. Също и страхуващият се от страдания се опасява от неща, които стават във вселената. А това е към този момент неблагочестие.

Ни минимум не трябва да се огорчаваш от хората, а в противен случай – да се грижиш за тях и да ги понасяш добродушно, само че без да забравяш, че си отиваш не от съидейници, които споделят твоите съществени възгледи. Ако нещо би могло да те притегли и задържи в живота, то е само опцията да ти се разреши да живееш измежду хора, възприели същите съществени възгледи. А в този момент виждаш какъв брой си изтощен от различието в съжителството с другите по този начин, щото си подготвен да кажеш: „ Ела по-скоро, гибел, та да не не помни в един миг и самия себе си! “

Който бърка, по отношение на себе си бърка. Който постъпва незаслужено, по отношение на себе си постъпва незаслужено и на себе си прави зло.

Често пъти постъпва незаслужено освен който прави нещо, само че и който не прави нищо.

Изтрий въображаемата мисъл, стой влечението, угаси апетита. Нека управителното ти начало да зависи единствено от себе си!

Една душа разделят лишените от разсъдък живини, една разполагащите с разум рационални същества, както е една земята за всичко земно и както с една светлина виждаме а един въздух дишаме всички, които сме зрящи и с душа.

И индивидът, и богът, и вселената дават плод, когато на всяко му пристигна времето. Няма значение, че в нормалния смисъл думата се използва основно за плода на лозата и в сходни случаи. Разумът дава и повсеместен, и персонален плод и от него се пораждат други плодове, сходни на самия него.

Ако можеш, поучи и промени. Ако ли не, помни, че за това се ползуваш с отзивчивост. И боговете са благосклонни към такива хора, а от време на време и съдействуват – за нечие здраве, благосъстояние и популярност, толкоз положителни са! И ти можеш. Или кажи кой ти пречи.

Труди се не като злощастник, нито с цел да предизвикаш съчувствие или учудване. Желай само да се движиш и задържаш така, както изисква публичният разсъдък.

За хвърления камък не е никакво зло да падне надолу, нито положително да се понесе нагоре.

Чуждата неточност е редно да се остави там, където е.

Когато те упрекват, ненавиждат или изричат неприятни думи, иди при душиците им, влез вътре и погледни какви са. Ще видиш, че не би трябвало да се измъчваш, задето считат за тебе това или това. Напротив – трябва да се отнесеш благосклонно към тях, тъй като са ти другари по природа. И боговете им оказват помощ по всевъзможен начин – със сънища и гадания за нещата, за които се тревожат.

Едни и същи са циклите на вселената – горе, долу, от век на век. Или всеобщият разсъдък има самодейност за всичко – ако е по този начин, приеми произлизащата от него самодейност. Или след първичната му самодейност останалото е пристигнало като следствие … По някакъв метод атоми или непрекъснатост. Изобщо, в случай че има господ, всичко е наред. Ако има единствено случайност, недей и ти да постъпваш инцидентно.

Гледай отвисоко: безчет стада, безчет празници, всевъзможни кораби по бурното и умерено море, многообразие от същества, които се раждат, съжителствуват и умират. Представи си живота, живян преди време: от други, и този, който ще бъде живян след тебе, а и оня, който се живее сега във варварските племена. И какъв брой доста хора не са чували даже името ти, какъв брой ще го не помнят незабавно и какъв брой похвалили те вероятно по-късно ще те укорят. Нито споменът има стойност, нито славата, нито каквото и да е друго.

Губенето не е нищо друго с изключение на променяне. На това се радва всеобщата природа, съгласно която се реализира всичко, от епохи се е осъществявало в сходна форма и до безспир ще се реализира по този начин. Тогава за какво твърдиш, че всичко е вървяло и постоянно ще върви зле и че измежду толкоз богове не се е намерила мощ, която да го оправи, ами светът е наказан да тъне във постоянно зло?

Избрано от: „ Към себе си “, Марк Аврелий, ИК „ Кибеа “, 1997 година
Изображение: Last Words of the Emperor Marcus Aurelius (1844) by Eugène Delacroix; en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР