Често, когато приготвяме любимите си зеленчуци, забравяме, че топлинната обработка

...
Често, когато приготвяме любимите си зеленчуци, забравяме, че топлинната обработка
Коментари Харесай

10 полезни храни, които ядем грешно

Често, когато подготвяме обичаните си зеленчуци, забравяме, че топлинната обработка понижава наличието на витамини в тях. Оказва се, че освен готвим, само че и консумираме неверно огромна част от потребните храни и по този начин доста понижаваме удобния им резултат върху нашето тяло. Ето кои са топ 10 храните, които ядем погрешно:
Кисело мляко
Винаги след отварянето на киселото мляко изливаме течността, която се е събрала от горната страна. Това е суроватката. Тя е богата на протеини, витамини, калций, фосфор и минерали. Не се предлага да я премахвате. Просто разбъркайте млякото и тя ще се смеси с него.
Не забравяйте, че при нагряване на ферментиралите млечни артикули всички потребни бактерии в тях умират. Следователно, когато приготвяте сос или просто заливате горещи ястия със заквасена сметана, би трябвало да сте наясно, че естественият пробиотик губи свойствата си.
Ягоди
Изобилието от хранителни субстанции, витамин С и всички антиоксиданти, съдържащи се в ягодите, се изпаряват незабавно щом откъснете тяхната ръкохватка. Премахнете я едвам, откакто сложите ягодата в устата си. Или по-точно отхапете ягодата до листенцето, което се намира в нейната горна част. Замразените ягоди на процедура не съдържат никакви витамини и е по-добре да се откажете от покупката им.
Черен чай
Малко хора пият чист черен чай и избират да прибавят захар, мед, лимон или мляко. Именно с млякото пиенето на чай е освен неефикасно, само че и рисково. Когато чаят и млякото си взаимодействат, някои от потребните свойства на черния чай се унищожават, а катехините от него водят до затруднено храносмилане под въздействието на млечния протеин.
Броколи
Този зарзават съдържа оптимално количество витамини и минерали - витамин С, антиоксиданти и хлорофил. Всичко това обаче попада в тялото ни, в случай че го подготвяме на пара. Във всеки различен случай този зарзават ще бъде потребен единствено за червата като фибри.
Домати
За доматите важи тъкмо противоположното. Оказва се, че те са доста по-здравословни, в случай че се употребяват след топлинна обработка, в сравнение с сурови. Ликопенът е фитонутриент, който предотвратява сърдечно-съдови, онкологични и възпалителни болести и се отделя по време на топлинна обработка. Идеалната алтернатива е да изпечете доматите във фурна или на скара.

 Храните, които НЕ би трябвало да се употребяват на втория ден след приготвянето им Храните, които НЕ би трябвало да се употребяват на втория ден след приготвянето им
Често се случва да сготвим повече храна от нужното и нормално прибираме остатъците в хладилника и ги консумираме на идващия де...
Аспержи
Същото се случва и при продължителна топлинна обработка на аспержи, изключително при варене във вода. За да запазите всичките потребни свойства на този зарзават, най-добре да го изпържите или да го приготвите на пара. Но в случай че въпреки всичко решите да го сварите, тогава никога не изхвърляйте бульона.
Месо на грил
Месото, приготвено на въглища или грил, макар неналичието на спомагателна лой, не всеки път е потребно.  В коричката, която се получава при печене на скара, се съдържа вещество, провокиращо растежа на раковите кафези. Потъмняването на месото извън не значи безусловно, че то е изцяло готово и от вътрешната страна. Затова не забравяйте да ревизирате това, преди да сервирате, с цел да избегнете хранително отравяне.
Чесън
 Храни, които стават за ястие, а ние ги изхвърляме Храни, които стават за ястие, а ние ги изхвърляме
Всички белим и махаме семките на някои плодове и зеленчуци, само че все пак в множеството случаи бъркаме. 99% от хората хвърлят някои храни...
Когато повърхността на скилидката е развалена, при контакт с въздуха, в в нея се образуват химически съединения, които могат да подтиснат растежа на раковите кафези, бактериите и гъбичките. Затова не бързайте незабавно да добавяте чесъна към ястията, които консумирате. Нарежете го и го оставете за 10 минути, с цел да се задействат всичките му потребни свойства. И едвам по-късно го прибавете към салатата. 
Зърнени култури и фасул
Необработените зърна на някои зърнени и бобови култури съдържат антиоксиданти фитати, които пречат на усвояването от организма на потребните витамини и минерали в тях. Преди да приготвите тези артикули, те би трябвало да се наквасен във вода за няколко часа. За предпочитане е да ги оставите цяла нощ във вода. Някои от фитатите ще се разпаднат и надлежно преработката на зърнените и бобовите култури ще бъде доста по-лесна.
Ленено семе
Ленените семена са доста потребни за прибавяне към салати или смутита, защото съдържат потребни омега-3 киселини и антиоксиданти. Полезните субстанции се намират вътре в тях. Обикновено ленените семена навлизат в стомаха ни цели и постоянно излизат от там в същата форма. Задължително е да се счукат преди консумация. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР