Често бизнесът крие бъдещото възнаграждение от кандидатите Близо 30% от

...
Често бизнесът крие бъдещото възнаграждение от кандидатите Близо 30% от
Коментари Харесай

Всяка трета обява за работа с минимална заплата

Често бизнесът крие бъдещото заплащане от претендентите

Близо 30% от обявите за работа в България оферират минималната работна заплата за трудово заплащане. Столицата продължава да концентрира както голяма част от свободните работни места, или 26,5% от всички, по този начин и обявите, предлагащи високо заплащане. Това сочат отворените данни от Агенцията по заетостта (АЗ), представени от в. Монитор.

В столицата са едвам 18% от работните места за минимално възнаграждение и 51% от тези предлагащи над 1000 лева Повече от половината от офертите в София са за над 750 лева брутно възнаграждение.

От 90-те общини, за които са налични изчерпателни данни за свободните работни позиции, има 7 в които междинното предлагано заплащане е равно на минималната заплата -Велики Преслав, Гоце Делчев, Кубрат, Павликени, Руен, Крумовград и Кула, а в още 17 то е под предстоящото равнище на минималната заплата от 1 януари 2018 година - 510 лева

В доста от по-бедните области на страната се следи и извънредно невисок дял на работните места, против които стои оповестено възнаграждение и работното време. Възможна причина огромна част от изискванията за започване на работа да са " скрити " е по-ниско от минималното възнаграждение или отвращение за оповестяване на действителното такова. Предвид обстоятелството, че единствено след два месеца 42% от предлаганите сега работни места ще би трябвало да бъдат поправени по отношение на новата минимална работна заплата, тези проблеми може и да се задълбочат, написа в разбор, изработен от " Институт за пазарна стопанска система " (ИПИ).

Средната брутна заплата по свободните сега работни места в бюрата по труда възлиза на 669 лева за 8-часов работен ден. Брутната заплата е равнището на възнаграждение, което включва дължимите от служащия налози и осигуровки, само че не включва осигуровките за сметка на работодателя. При брутна заплата от 1000 лева през 2017 г.чистото заплащане възлиза на 779,94 лева Крайните разноски за работодателя са 1184,60 лева, защото той е задължен да внесе част от осигуровките на служащия за своя сметка.

В изчисленията се взимат поради единствено разгласи, които съдържат информация за предлаганото заплащане и продължителността на работното време. Към 9 ноември 2017 година за 56% от офертите, съдържащи 52% от работни места, няма оповестено равнище на възнаграждение или дълготрайност на работния ден.

Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР