Честите промени и тромавата административна машина сериозно затрудняват строителния бранш.

...
Честите промени и тромавата административна машина сериозно затрудняват строителния бранш.
Коментари Харесай

Строители поискаха рестарт на системата в сектора

Честите промени и тромавата административна машина съществено затрудняват строителния отрасъл. Стига се и до това на процедура законодателството да не работи. Затова строителни компании, обединени в Националната асоциация на строителните бизнесмени, желаят " рестарт на системата " и възприемането на елементарен, само че задоволително благонадежден механизъм за работа, прочут в други страни.

Предизборно строителство

Според членовете на асоциацията има опити да се вкарват рестрикции в строителния развой със спекулативна цел в границите на предизборната акция и по-късно.
" Недопустимо е участниците в бранш, който основава работни места и внася доходи в локалния бюджет, да бъдат заклеймявани като публичен зложелател. Нашата активност е директно обвързвана с възстановяване на виталния стандарт на хората посредством построяването на налични и качествени жилища. А всякога, когато властта приказва за жителите, като че ли не помни, че ние и нашите чиновници също сме жители ", разяснява Георги Шопов, ръководител на организацията.

Той подсети позицията й, че жителите би трябвало да стачкуват преди даден общ организационен проект да влезе в действие, в случай че не са съгласни на даден терен да се строи, а не да вършат това при започване на строителни действия. Допълни, че на никого не му е прелестно в съседство да се строи и да се подвига звук и прахуляк, само че в последна сметка това е методът да се основават нови здания. Посочи, че евентуално на жителите на " Враждебна " не им е прелестно, че летището е наоколо, само че част от публичния контракт е да има летище на София. Същото било и с живеещите по трасета на трамваите, само че трамваи са нужни.

84 законови ремонти по-късно

В допълнение той уточни, че водещият закон, по който работи строителният отрасъл - Закона за устройство на територията (ЗУТ), е променян към този момент 84 пъти и той не работи. Затова с сътрудниците си оферират да се премине към банален механизъм на работа, който работи дейно в Германия. Там от вложителите в здания се изискват четири съществени документа и въз основата на тях се издава позволение - като те подсигуряват, че локалната власт е проверила дали настояването дава отговор на устройствения проект и другите правила, а контролът по време на строителството е засилен. В България е противоположното - изискват се към 50 документа,не се съблюдават периодите за издаване на разрешителни и контролът по време на строителството е занижен, разказа обстановката Шопов.

Посочи и че измененията, които се вършат в законите, би трябвало да са за дълги интервали, с цел да има резистентност. В момента при започване на промени капиталовият развой е на процедура блокиран, тъй като стопира издаването на разрешителни - такава е практиката при смяна в проекта за ръководство на дадена територия.

За първите шест месеца на годината строителните бизнесмени са внесли в бюджета на Столична община почти 7.8 млн. лв. от такси за позволения за градеж на здания. Издадените визи за създаване на жилища са с общо 788 214 кв. м разгъната застроена повърхност, демонстрират данни на Национален статистически институт. Предвид сериозния принос към бюджета на София и ролята на строително-инвестиционния бранш за стопанската система на града, членовете на Асоциацията чакат и ще изискват обективно и законосъобразно административно обслужване, показва организацията.

Затова измежду условията на сектора към страната е въвеждането на електронно строително позволение, каквото към този момент е въведено и работи сполучливо в Сърбия и Македония. Такова предложение е импортирано в Министерството на районното развиване и в Столична община.

Направи ми улица

Естественото развиване на София е в северна посока, само че вместо това тя се развива в южна. Причината за това е, че на север липсва инфраструктурата, показват членове на асоциацията. не неотдавна те са принудени за своя сметка да построяват редица инфраструктурни обекти - от трафопостове и водопроводни отклонения през градинки до цели улици, с цел да обезпечат на клиентите си естествена среда към постройките.

Сега описват, че към този момент има и 5% налог подаяние върху издигнати и дарени обекти като улици, да вземем за пример. В допълнение на това, че се изисква и банкова гаранция, с която да се покрият възможни бъдещи поправки за период до 5 година от построяването на улицата.

" Британски " българи купуват по 2-3 жилища

Въпреки проблемите на вложителите в жилищни здания и нарасналите през последните години цени след спада им резултат на рецесията от 2008 година, пазарът на парцели се радва на неотслабващ интерес от купувачи.

В момента пазарът в София е движен освен от хора, които купуват парцел, в който да живеят, само че от такива от дребни обитаеми места, които купуват жилища за инвестиция и от такива, които виждат неустановеност за спестяванията си поради Брекзит. това демонстрират наблюденията на Десислава Петрова, шеф на " Бесохоумс ". Посочи, че сега се подписват отдалечено покупко-продажби с българи, работещи във Англия, които нямат желание да се връщат в България и даже пращат свои близки на оглед, като купуват по 2-3 дребни жилища, в които влагат спестяванията си.

Петрова изясни, че с днешна дата клиентите доста добре знаят какво желаят като качества на жилището, квартал, цена и условия за финансиране. Преди покупко-продажби се сключваха след 7-8 огледа от клиенти, а в този момент това след 3-4, описа тя. Вече е всекидневно към публикуван Акт 14 на дадена постройка да са продадени 70% от жилищата. Посочи и че при към една четвърт от покупко-продажбите се употребява и банково финансиране, а клиентите главно търсят да купят от строители с история.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР