Честита Нова година! Този поздрав ще се чува няколко дни

...
Честита Нова година! Този поздрав ще се чува няколко дни
Коментари Харесай

Традиции: Нова Година не винаги е идвала на 1 януари

Честита Нова година! Този привет ще се чува няколко дни след настъпването на новата 2006 година. Денят, в който се празнува Нова Година, обаче, не постоянно е бил 1 януари.
Посрещането на новата година е един от най-старите празници, отбелязван от индивида. Преди 4 000 години за първи път е честван в античен Вавилон. Около 2000 г.пр.н.е. вавилонците стартират да празнуват първата Нова Луна след първия ден на пролетта. Това бил сезонът на засяване на реколтата. Първи януари нямал нито астрономическо, нито земеделско значение. Вавилонската Нова Година се отбелязвала единадесет дни като всеки ден се чествал по друг метод.

Около 600 г.пр.н.е. античните гърци чествали бога на виното Дионисий точно на Нова Година.

Римляните траяли традицията и леко я видоизменили като почнали да посрещат Новата година в края на месец март. Техният календар непрекъснато бил променян от разнообразни императори и скоро изгубил връзката със етапите на слънцето. За да поправи грешката, през 153 година римският сенат разгласил първи януари за начало на новата година. Но измененията на календара траяли до идването на власт на Юлий Цезар, който вкарва Юлианския календар. Но вместо да синхронизира календара със слънцето, Цезар `разтеглил` годината на 454 дни.

Прототипът на актуалните празненства идва от античния Рим, където тържествено са отбелязвали зимното слънцестоене през декември, наречено Сатурналия. До времето на Юлий Цезар новата година се посрещала на 1 март и тогава се отбелязвало началото на месеца на бога на войната Марс. Датата 1 януари се свързвала с назначението на нови управници по места, което се съпровождало с тържества и спортни игри. При Юлий Цезар 1 януари става начало на новата година в чест на бога на всички начала Янус.

Двуликото провидение символизирало по едно и също време взор обратно към предишното и напред към бъдещето. В негова чест римляните си правели дарове и си обещавали да бъдат по-добри един към различен през новата година. С приемането на християнството при император Константин датата се резервира, само че се трансформира в празник на вярата. Интересно е, че Англия и колониите й посрещат новата година на 1 март до 1752 година, когато одобряват грегорианския календар.

Традиция по света е вземането на значимо решение с настъпването на новата година,. Например отричане от цигарите. При античните вавилонци най-важно било да върнат взетото на заем. Смята се, че човек може да повлияе на шанса си през идващата година съгласно това какво прави или яде през първия ден на годината. Затова доста хора прекарват първите минути на празника с най-близките си другари и фамилията си. Датчаните имат вяра, че като ядат понички на празника, това ще им донесе шанс. Американците считат, че белият фасул с черни петна е знак на разцвет и по тази причина той непроменяемо участва на празничната софра. Друг `щастлив` зарзават е зелето, чиито листа са знак на книжните пари.

Шумът е значима част от тържествата. Бурните овации, крясъци и звънки тостове не са единствено метод " да изпуснеш парата ", а от антични времена са средство да се прогонят злите духове. Днес в някои елементи на света тази традиция продължава да се съблюдава. В Дания посрещат първите часове на новата година, чукайки с всичка мощ по вратите на съседите си и хвърляйки части от глинени съдове по стените на личните си домове. В Япония за шумотевицата дават отговор тамошните " кукери " - ошогацу. Танцьорите обикалят домовете, като в такт с придвижванията си бият с бамбукови пръчки по специфични новогодишни барабани и размахват кречетала в ръцете си.

Нощта на 1 януари има и свои знаци. Старият белобрад дъртак, който се изобразява на коледните и новогодишните картички и който назовават с разнообразни имена по целия свят, в действителност символизира Бащата на времето. Косата му е бяла, позакръглен е, с цел да подсети, че изтичащата година е била цялостна, донесла е мъдрост, само че към този момент е " остаряла ". Обикновено в компанията на Дядо Коледа, Дядо Мраз, Санта Клаус, Пер Ноел... се рисуват и деца, които символизират настъпването на младата, неопитна, само че носеща очаквания и упования нова година.

В наши днис Нова година се посреща с доста искра и въодушевление по площадите в международните столици. Хората излизат на площадите в Ню Йорк, в Лондон, в Париж, на брега край операта в Сидни на плажа Копа Кабана в Бразилия. Там се забавляват под звуците на долитащата от всички страни музика и под светлините на хиляди прожектори. Мнозина са маскирани, а множеството носят бутилка шампанско в едната ръка и пищяща играчка в другата.

В Ню Йорк събитието е магично шоу, а кулминационната точка е стартирането над множеството на кристалната Голяма ябълка, както назовават нюйоркчани града си, цялостна с конфети. Специално проектираната кристалната сфера се спуска от 1907 година и се е трансформирала в знак на празничната нощ.

Тя е направена от 504 триъгълни кристала, електрическите й мотори и макари се ръководят от компютър, тежи половин звук и е с диаметър към 2 метра. Организаторите на тържеството в Ню в празничната нощ преобразяват постройките на площада в великански водопад от светлини.

Нека Новата година Ви донесе доста здраве, триумф, благополучие, обич, топлота и сбъднати фантазии.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР