Чешкото енергийно дружество CEZ Group получи официално одобрение по сделката

...
Чешкото енергийно дружество CEZ Group получи официално одобрение по сделката
Коментари Харесай

ЧЕЗ официално продаде първия си актив в България

Чешкото енергийно сдружение CEZ Group получи публично утвърждение по договорката за продажбата на първия си актив в България - Топлоелектрическа централа Варна. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на българското сдружение " Сигда " ООД да придобие електроцентралата, като съглашението за нея беше оповестено в края на октомври.

Тогава не беше посочена съответната цена за договорката. Може обаче да се одобри, че тя е към 50 милиона евро, защото тази сума беше посочена преди време от чешки медии. Според изявления в тях желанията на енергийната група са били да получи толкоз против актива.

През януари от управлението на CEZ Group оповестиха, че " тестват пазара " за възможна договорка за активите си у нас. Няколко месеца по-късно Павел Чирани, който е член на борда на шефовете в чешкото сдружение, разкри пред Reuters, че българските вложители с интерес към бизнеса са четирима.

След продажбата на Топлоелектрическа централа Варна компанията остава с електроразпределителното си сдружение " ЧЕЗ България ", както и с две централи за възобновима сила.

Купувачът " Сигда " ООД е регистриран във Варна, като шефове на компанията са Данаил Стоянов Папазов и Станислав Данаилов Папазов. Първият беше министър на превоза в кабинета на Пламен Орешарски, а вторият е неговият наследник. В ръководството на сдружението е и дъщерята на политика Ивелина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР