Чешкият Сенат гласува днес постановление, което призовава правителството на страната

...
Чешкият Сенат гласува днес постановление, което призовава правителството на страната
Коментари Харесай

Започващата дипломатическа война ще изпразни посолствата

Чешкият Сенат гласоподава през днешния ден разпореждане, което приканва държавното управление на страната да редуцира състава на съветското посолство в Прага до 1 човек, съобщи ТАСС. Документът бе признат с гласовете на 67 от общо 72 сенатори, взели участие в съвещанието. То дефинира като терористичен акт гърмежа в оръжейния склад във Връбетице през 2014 година, където съгласно локалното следствие съветски диверсанти са атакували муниции на българската оръжейна компания ЕМКО.

По мнението на горната палата на чешкия парламент страната би трябвало да денонсира контракта за другарство и съдействие с Русия.

Чехия може да изгони от Прага " примерно 60 " души от съветското посолство, в случай че Русия не реши през днешния ден до 13 ч. българско време да върне изгонените към този момент 20 чешки дипломати от Москва. Заканата насочи външният министър Якуб Кулганек в интервью за днешния брой на вестник .  Според него по този начин ще се реализира взаимност колкото е броят на дипломатите в чешкото посолство. 

Миналата седмица Чехия изгони 18 съветски дипломати, посочени като сътрудници на съветските спецслужб, и разгласи за търсене на хипотетичните сътрудници на съветското външно разузнаване ГРУ Александър Петров и Руслан Боширов, считани за отровители на Сергей Скрипал във Англия. Москва отвърна с изгонването на 20 чешки дипломатически сътрудници, което пък стана мотив за още по-силния яд на Прага и новия ултиматум. Чехия прикани преди два дни и другите страни в Европейски Съюз и НАТО да изгонят съветските дипломати в символ на съюзническа взаимност.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи през днешния ден по радио , че Прага не се стреми да възстановява дипломатическите връзки, а устройва пърформанс (представление). Тя подсети, че множеството сътрудници в чешкото посолство и в генералните консулства в Русия са съветски жители. Напоследък Москва предизвестява другите страни , че може да забрани да наемат в посолствата си в Москва съветски жители или каквито и да е непознати жители, с цел да се съблюдава паритетът, защото Русия употребява в своите дипломатически задачи единствено съветски сътрудници. " Твърде доста страни - освен западни - наемат хора от локалното население, съобщи Захарова. По този метод образуват състава на своите посолства. Ние нямаме такава процедура. Като дипломатически сътрудници се изпращат извънредно дипломати. Административно-техническият личен състав също се командирова от нашата страна. "

Идеята на Москва за такава контрамярка породи, откакто Съединени американски щати и Русия си размениха наказателни акции посредством изгонване по 10 дипломати. В американското посолство има доста съветски сътрудници, докато в съветското не се наемат американци.

Посланикът на Съединени американски щати в Москва Джон Съливан отлетя тази сутрин  от летище " Шереметиево " за Лондон, откъдето ще продължи за Вашингтон, откакто бе извикан за съвещания. На 16 април той бе посъветван от помощника на съветския президент Юрий Ушаков да се върне у дома си за съвещания, което се счита за нелюбезна постъпка от приемаща дъжава.

Преди месец за съвещания в Москва бе върнат и съветският дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов като израз на недоволството на Кремъл от новите американски наказания против Русия. Съливан има намерение да се върне след седмица, само че руснаците не го поучават да бърза заради продължаващото утежняване на двустранниите връзки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР