Чешкият премиер Петр Фиала заяви, че ще настоява за консенсус

...
Чешкият премиер Петр Фиала заяви, че ще настоява за консенсус
Коментари Харесай

Чешкият премиер ще настоява на среща с немския канцлер за мерки на ЕС относно цените на тока



Чешкият министър председател Петр Фиала съобщи, че ще упорства за консенсус по отношение на мярка в целия Европейски съюз за справяне с възходящите разноски за електрическа енергия, в това число вероятен таван на цените, като това ще стане факт по време на негова среща през идната седмица с немския канцлер Олаф Шолц, оповестява Блумбърг.

Шолц ще посети Прага в понеделник.

Държавите членки на Европейски Съюз не са в положение да се оправят с възходящите цени на електрическата енергия с самостоятелни ограничения, сподели Фиала в известие, оповестено в " Туитър ".

В момента Чешката република е отпред на шестмесечното ротационно председателство на Европейски Съюз.

" Трябва да създадем нещо на европейско равнище. Виждам в дебатите с моите сътрудници, че те стартират да осъзнават казуса – и имам вяра, че ще намерим решение ", сподели още чешкият министър председател.

Разходите за електрическа енергия в Германия и Франция скочиха до нови рекордни равнища в четвъртък (692 евро за мегаватчас в Германия и 710 евро за мегаватчас във Франция).

Цените на електрическата енергия в Германия за идната година скочиха с 13% до 725 евро за мегаватчас, а във Франция се покачиха за същия интервал с 12% до 880 евро, или към 10 пъти над равнищата отпреди година.

Чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела уточни ден по-рано, че държавното управление обмисля привикване на среща сред страните членки на Европейски Съюз, с цел да обсъдят таван на цените в опит да се оправят със скока на енергийните пазари.

27-членният обединен блок се бори с най-тежката си енергийна рецесия от десетилетия насам, като спираловидното повишение на цените на природния газ и електричеството водят до допълните повишаване на инфлацията и заплашват да вкарат европейските стопански системи в криза.

Правителството на немският канцлер Олаф Шолц до момента се концентрира върху цените на газа, а не на електрическата енергия. Този месец управляващите в Берлин вкараха налог върху цените на газа за немските консуматори, с цел да се помогне на фирмите за комунални услуги да покрият разноските си, свързани с търсенето на различно синьо гориво заради фрапантно понижените съветски газови доставки. За да смекчи удара, Германия понижи налога върху добавената стойност върху потреблението на газ.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР