Чешките работници бавно печелят войната срещу ниските заплати. Изправени пред

...
Чешките работници бавно печелят войната срещу ниските заплати. Изправени пред
Коментари Харесай

Чешките работници печелят войната срещу ниските заплати

Чешките служащи постепенно печелят войната против ниските заплати. Изправени пред най-ниския % на безработица в Европейския съюз, фирмите се оправят с дефицит на фрагменти в страната с бонуси и по-високи заплати. Според Йозеф Стредула, началник на най-големия синдикат това ще продължи още няколко години, защото разноските за труд в Чехия са надалеч под тези в по-богатия Запад.

"В средносрочен проект, сигурно през идващите три или четири години, можем реалистично да чакаме напредък на действителните заплати от 3% до 5% годишно ", предвижда Стредула, представен от Bloomberg.

През четвъртото тримесечие на 2017 година заплатите в Чехия се покачиха номинално с 8% на годишна база - до 31 646 крони или 1 430 $.

Skoda Auto AS, поделение на VW AG и най-големият производител и експортьор в страната, също се съгласи да усили заплатите, в това число и
бонусите за ексклузивен труд, с над 20%.

Централната банка, която първа още през предходната година увеличи лихвите, неведнъж сподели, че прегряващият пазар на труда ще провокира в допълнение стягане на парите, с цел да бъде предотвратен скок на инфлацията. Засега цените порастват с под 2 на 100.

Тази обстановка е сходна на тази в Румъния, където годишното нарастване на междинната заплата от 15.5 % накара централната банка да увеличи три пъти лихвите през януари. Но за разлика от Румъния, която неколкократно получи предизвестия от Европейската комисия, Чехия бе оповестена за "най-стабилната стопанска система " в Европейския съюз от Allianz SE.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР