Чешките правоохранителни органи са започнали наказателни производства срещу трима високопоставени

...
Чешките правоохранителни органи са започнали наказателни производства срещу трима високопоставени
Коментари Харесай

Чехия разследва висши комунисти за убиването на бягащи през границата

Чешките правоохранителни органи са почнали наказателни производства против трима високопоставени държавни и партийни водачи от времето на комунизма. Те са обвинени, че поради бездействието им граничари са стреляли по бягащи на Запад и в интервала 1976-1989 година са били убити най-малко 9 и ранени 7 души.

Това са някогашният общоприет секретар на компартията на Чехословакия Милош Якеш, някогашният министър председател на социалистическата република Лубомир Щроугал и някогашният министър на вътрешните работи Вратислав Вайнер, заяви националното радио, цитирайки представител на прокуратурата.

" Те са били в течение на това, че на държавната граница на Чехословашката социалистическа република се употребява огнестрелно оръжие от граничари и военни против лица, опитващи се нелегално да я прекосят, с цел да избягат от страната. Независимо от това, водачите на на републиката не са подхванали никакви ограничения, които да предотвратят използването на огнестрелно оръжие ", изясни представителят Ян Лелек.

Якеш и Щтроугал са били членове на Президиума на Централен комитет на компартията и от тази позиция са можели да приготвят смяна на закона.Те са имали и мощно въздействие върху дейностите на държавното управление и са можели да го принудят да промени инструкциите за приложимост на оръжие против цивилни по границата.

Наказателното гонене е било подкрепено от открити наскоро архивни материали, показващи, че тримата са били осведомени преди време какво се случва. То е провокирано от тъжба преди 2 години на Платформата за европейска памет и схващане - неправителствена организация за образоване на популацията за закононарушенията на тоталитарните режими.

Разследването е обвързвано и с сходни дейности на прокуратурата в Германия и каузи там от 90-те години и началото на ХХI век. Властите в Бавария още не са завършили следствие против някогашни членове на Чехословашката компартия и членове на гранични войски за хипотетично ликвидиране на четирима жители на някогашната Германска демократична република, бягали в интервала 1967-1986 година към Австрия и тогавашната Западна Германия.

И тримата обвинени, които са много възрастни (Щроугал, да вземем за пример, е на 95 години), са на независимост. Ако виновността им бъде потвърдена в съда, присъдите са отнемане от затвор сред 2 и 10 години.

Всичко, което би трябвало да знаете за: 30 години след 1989 (47)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР