Чешки вестник продължи да разнищва сделката за ЧЕЗ в България,

...
Чешки вестник продължи да разнищва сделката за ЧЕЗ в България,
Коментари Харесай

Смут в София след нови чешки разкрития по сделката за ЧЕЗ

Чешки вестник продължи да разнищва договорката за ЧЕЗ в България, публикувайки точни суми, с които три български банки ще финансират пазарджиката компания " Инерком ", чийто бизнес оборот е 50 млн. лева, да придобие бизнес за съвсем 2 милиарда лева Това, в добавка с изказванието на чешкия министър председател Андрей Бабиш, че е шокиран от дейностите чешката държавна компания, всяха спомагателна суматоха в София и търсене на обезверени ходове за избавяне имиджа на държавното управление, което в този момент се сети да пита службите и регулаторите по какъв начин Гинка Върбакова се оказа определена да придобие стратегическия бизнес на ЧЕЗ у нас.

Отказваната от Върбакова информация за точната цена на договорката и финансирането за нея бяха оповестени във вторник от чешкия в. " Лидове вести ", притежаван от бизнес групата на чешкия милиардер и министър председател Андрей Бабиш.

Изданието цитира документи, до които е получило достъп, съгласно които основаната преди половин година " Инерком България " ще заплати след завършването на контракта общо 342 милиона евро (над 8.5 милиарда корони). Сумата обаче включва отстъпени вземания.

" Лидове вести ": " Булбанк ", ПИБ и ББР са в договорката за ЧЕЗ

Според " Лидове вести " три български банки вземат участие във финансирането. За две от тях – " Първа капиталова банка " (ПИБ) и държавната " Българска банка за развиване " (ББР), както и за офшорно финансиране Mediapool писа преди две седмици, а данни на " Капитал " сочеха " Уникредит Булбанк " като участник в договорката.

" Лидове вести " оповестява, че 180 млн. евро са били предоставени от " Уникредит Булбанк ". Финансовата институция съобщи пред БНР, че не разяснява търговски взаимоотношения и нито удостоверява, нито отхвърля дали въобще са работили по договорката с ЧЕЗ, което оставя усещане, че по-скоро информацията е вярна.

80 милиона евро е предоставената от ПИБ сума, а от ББР ще се дадат 65 млн. евро за рефинансиране на съществуващи заеми на придобиваните активи, твърди чешкото издание.

ПИБ и ББР опровергаха, " Булбанк " се въздържа

В отговор ПИБ разгласи, че не е поемала ангажимент към финансиране на договорката за закупуване на активите на ЧЕЗ от " Инерком ", а държавната ББР повтори декларираната към този момент позиция, ч е " не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в договорката по продажбата на активите на електроразпределителното сдружение ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания " Инерком ". Държавната банка даже напомни, че " разпространението на непотвърдена информация, обвързвана с кредитните институции, е в несъгласие с българското и европейското законодателство и може да бъде наказуемо ".

Източници на Mediapool, осведомени със договорката, разясниха, че безапелационните опровержения на ПИБ и ББР може да са официално правилни към сегашния миг, защото възможните им задължения са под изискване и биха се задействали след регулаторното утвърждение и завършването на договорката. За ББР се твърди, че се е заела да отпусне заем за рефинансиране на тегления от " ЧЕЗ Разпределение " заем от 116 млн. евро, възложен от Европейската банка за възобновяване е развиване за поддръжка на електроразпределителната мрежа. Този заем става предварително дължим при продажба на активите на ЧЕЗ в сдружението, какъвто е казусът в този момент, по тази причина и ББР дала обещание да го рефинансира. От държавната банка преди дни разясниха пред Mediapool, че нито удостоверяват, нито отхвърлят неща, които не са станали факт.

Реално присъединяване на " Инерком " и собственичката му Гинка Върбакова в заплащането по договорката ще е 20 млн. евро, показва чешкото издание. От комерсиално финансиране щели да се обезпечат 67 млн. евро.

Друга основна част от парите – 100 млн. евро, са от офшорки на руско-грузинския предприемач Пато Гамгонешвили. Те ще се дават от неговата компания " Глобал Виктори Стар ", само че във финансирането вземат участие и компаниите му " Скор Трейд " и " Евро Стар ", написа Лидове вести.

Самата Върбакова отхвърля офшорни компании да стоят зад договорката. Тя загатва само интернационална банка, само че без да загатва дали тя има клонове в България.

Върбакова дава обещание цялостна бистрота за финансирането след завършването на договорката, която провокира скандал освен в България, само че и в Чехия.

*Очаквайте детайлности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР