Чешката леярна Benes a Lat е получила двойно по-високи сметки

...
Чешката леярна Benes a Lat е получила двойно по-високи сметки
Коментари Харесай

Заводите в Европа рязко вдигат цените

Чешката леярна Benes a Lat е получила двойно по-високи сметки за електрическа енергия през последната година и финансовият ѝ шеф се надпреварва с времето, с цел да пренапише договорите с клиентите и да трансферира на тях част от тежестта на нарасналите разноски. Пред същото предизвикателство са изправени хиляди компании в Централна Европа, огромни и дребни, които се борят с възходящите разноски за всичко - от елементи, материали и превоз до сила и заплати, написа Reuters.

" Преговаряме с клиентите да върнем индексирането (с цените на енергията) назад в договорите, с цел да следваме пазарните цени. Ясно е, че първата реакция на всеки покупател е: Това е ваш проблем! ", разяснява финансовият шеф на сдружението Ян Лат.

Там, където фирмите съумяват да споделят ценовото задължение, се подхранва потребителската инфлация. Скокът на цените в тези страни в района е по-силен, в сравнение с други места в Европа и заради възобновяване от пандемията, чийто главен мотор са потребителите.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Безпрецедентното повишаване на цените на суровините през посл...

Степента, до която фирмите са в положение да подвигат цените при започване на 2022 година, може да помогне да се дефинира до каква степен ще доближи пикът на инфлацията и какъв брой още би трябвало да стягат политиката централните банки в района, настояват анализатори. Съществува възходящ риск инфлацията да бъде по-висока, в сравнение с някои чакат.

" Компаниите се пробват да трансферират по-високите разноски най-малко отчасти към клиентите, което ще докара до ускорение на инфлацията ", споделя Михал Брозка, икономист в Komercni Banka в Прага.

Фирмите от Централна Европа завършват 2021 година с оптимистична нотка, като изследванията за бизнес настроенията се усъвършенстват, а потребителското търсене е устойчиво.
Разходите не престават да порастват
Чешката национална банка алармира този месец, че инфлацията ще бъде по-висока от предстоящото до момента и евентуално ще се увеличи над 9% при започване на 2022 година с късмет да надвиши 10%. Централните банкери там към този момент покачиха доста лихвените проценти за разлика от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Проучване на унгарския институт GKI демонстрира, че от държавното управление преди изборите на 3 април. Проучване на Чешката индустриална конфедерация открива, че една на всеки пет компании се чака да увеличи цените минимум с 10%, а 38% от компаниите ще покачат цените с 5-10%.

Производителят на млечни артикули Madeta увеличи цените на своите артикули с 10% или повече този месец. " Опитваме се да прехвърлим допустимо най-високите разноски за сила, опаковъчни материали и други първични материали в цените на продукцията. За страдание няма различен метод ", признава шефът на чешката компания Милан Тепли.

В Унгария автомобилният производител Suzuki също трансферира част от по-високите си разноски върху клиентите. " Правим всичко допустимо, с цел да усъвършенстваме разноските си, само че ще бъдем принудени да споделим част от тях освен това повишаване на цените ", разясняват от компанията.
Централните банки подвигат лихвите
Capital Economics съобщи предходната седмица, че евентуално инфлацията ще остане висока или ще се върне към задачите по-бавно от предстоящото в Чехия, Унгария и Полша.

Унгарските централни банкери, които дават отговор за определянето на лихвите, се срещнаха през предходната седмица и покачиха главния лихвен % с още 50 базисни пункта до съвсем осемгодишен връх от 2,9%, с цел да отговорят на инфлацията, която доближи 14-годишен връх от 7,4%. Това е осмото по ред повишаване на главната рента в Унгария от средата на предходната година насам.

Националната банка на Полша, където инфлацията доближи най-високо равнище от две десетилетия от 8,6%, увеличи главния си лихвен % с 215 базисни пункта до 2,25% от октомври. Основният лихвен % на Полша може да се повиши до 4% тази година.

В Чехия цените на производител нарастват през 2021 година с най-бърз ритъм от 1995 година Пазарите залагат, че централната банка на страната ще увеличи главния си лихвен %, който в този момент е 3,75%, с още 50 базисни пункта през февруари. В интервала септември-декември нарастването доближи 300 пункта. Някои анализатори считат, че главната рента в Чехия може да доближи своя връх тази година от близо 5%.

" Нарастването на вложените разноски е толкоз огромно... прехвърлянето към потребителските цени е неизбежно. Поскъпването ще бъде доста по-голямо, в сравнение с сме виждали през предходните години. " - споделя Якуб Зайдлер, основен икономист в Чешката банкова асоциация.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:



Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР