Чешката компания ЧЕЗ обяви, че очаква да види какво ще

...
Чешката компания ЧЕЗ обяви, че очаква да види какво ще
Коментари Харесай

ЧЕЗ очаква офертата на Връбакова и българската държава

Чешката компания ЧЕЗ разгласи, че чака да види какво ще й предложи купувачът на българските й активи по отношение на влизането на българската страна в електроразпределителното сдружение. Това бе поискано от премиера Бойко Борисов и признато от собственичката на бъдещия собственик " Инерком " - Гинка Върбакова, която съобщи,че отпътува за Прага да приказва с ЧЕЗ за сходна договорка.

" Имаме подписан контракт, само че ще забележим какво ще ни предложи " Инерком ", съобщи представителят на ЧЕЗ Ладислав Кржиж, представен от чешкото издание " Хосподаржске вести " и Българска телеграфна агенция в петък.

Дали страната ще стане съучастник на Гинка Връбакова в бизнеса на ЧЕЗ у нас зависи от мнението на чешката страна и е най-важно то да се сондира. Иначе все още " всички останали детайлни сюжети са малко сметка без кръчмар ". Това разяснява вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия в петък, откакто предходния ден министър председателят Бойко Борисов изиска, а Върбакова склони да даде на страната контрола върху електроразпределителното сдружение в Западна България.

Дончев бе част от срещата в Министерския съвет с Върбакова, след която тя съобщи, че отпътува за Прага, с цел да приказва с ЧЕЗ по отношение на опцията страната да влезе в договорката, по която има подписан към този момент прелиминарен контракт и негова уговорка планува дълготрайно придобиването седем сдружения да не бъдат препродавани от бъдещия притежател " Инерком ".

Дали ЧЕЗ ще се съгласи да допусне постфактум страната в договорката единствено за едно от сдруженията, както стана ясно от думите на Върбакова пред депутати в четвъртък, е огромната въпросителна.

В изказване на Бабиш, оповестено на уеб страницата на чешкото държавно управление, се показва, че в следващ диалог с него българският министър председател Бойко Борисов се е поинтересувал като цяло от опцията българската страна да придобие мрежата на ЧЕЗ вместо " Инерком ". " По този въпрос го насочих към управлението на компанията и подчертах обстоятелството, че договорите с " Инерком " към този момент са завършени ", показва чешкият министър председател.

Влизането на българската страна в договорката като цяло не би трябвало да е проблем за ЧЕЗ. На процедура по този начин държавното управление на Борисов легитимира Гинка Върбакова, дава гаранции пред финансиращите институции, че има постоянен участник и тушира политическите кавги към покупката. Така че напълно не е изключено ЧЕЗ да промени някои от клаузите и на " Инерком " да се разреши да продаде дял от " ЧЕЗ Разпределение ". Това може да стане с експлицитното изискване бъдещият покупател да е единствено българската страна и след инспекции дали не се нарушават европейски разпореждания, както Дончев уточни в петък.

Непремерени дейности от страната може са й костват милиарди

Той разяснява, че обстановката е по-сложна, в сравнение с наподобява.

" Чисто правният инструментариум (да влезе страната като съдружник– бел.ред.) сега не е разполагаем. Говорим за сфера, където непремерените дейности могат да ни излязат доста скъпо – в дословния смисъл. Едни противозаконни дейности могат да ни излязат над милиард ", сподели Дончев.

Той не хареса въпроса дали ГЕРБ " прибира на хората бизнеса " във връзка диалозите на премиера Борисов с Гинка Върбакова. " Да бъдем малко по-внимателни с думите – какво значи думата прибираме ", подразни се Дончев. Според него ставало въпрос просто за диалог с индивида, който е притежател на капитала на компанията, а " ние питаме " за вероятно държавно присъединяване.

" Дамата дава отговор с схващане “, сподели Дончев и посочи, че при всички случаи едно сходно решение би трябвало да бъде признато от отсрещната страна, в тази ситуация от ЧЕЗ.

Вицепремиерът уточни, че паралелно с опцията на страната да управлява енергийния бранш, би трябвало да бъде приключена и либерализацията на енергийния пазар. " Следването на двата целта не е невероятно, само че прави обстановката по-сложна ", сподели Дончев.

" Ние би трябвало да бъдем извънредно деликатни и да създадем още един разбор по какъв начин съблюдаваме европейското законодателство - с цел да нямаме след това процедура от Европейска комисия за небалансирано или непазарно държание на страната в бранша ", добави Дончев.

Законов пропуск за прекъсване на съмнителни капитали

Той даде обещание доста деликатно да се изразходва публичния запас и подсети, че у нас нямало орган, който да може да пита притежателя кой е, с какви капитали идва и така нататък

" Тук има пропуск в законодателството – няма орган, който да каже: " Капиталите, с които идвате, с които оперирате - ние не ги харесваме. И няма да ги допуснем на българския пазар ", сподели Дончев.

Политиците да разгласят имат ли отношение към кандидати за ЧЕЗ

Вицепремиерът също по този начин прикани политиците да заявяват дали имат връзки с някой от претендентите по процедурата на ЧЕЗ.

" Добре е всички водещи политици да заявяват - имали ли са връзки с някой от претендентите по процедурата за ЧЕЗ ", сподели той.

Бабиш трансферира топката на ЧЕЗ

След като Бабиш бе извънредно засегнат от събитията към договорката с Върбакова, само че уточни че ЧЕЗ е " страна в страната " и държавното управление не може да й въздейства, в този момент министър председателят на Чехия още веднъж препрати към управлението на енергийната компания.

" По време на нашия диалог, повторих, че заради подозренията, които се появиха във връзка с спечелилия в продажбата - " Инерком ", бях помолен да ги разсея. Получих уверения от съвета на шефовете на ЧЕЗ, че са взети всички ограничения според закона, както във връзка с " Инерком ", по този начин и във връзка с източниците на финансиране. Не са открити основателни аргументи, заради които договорката да не бъде подписана. Надзорният съвет на ЧЕЗ неведнъж е уверяван в същото от борда на шефовете на ЧЕЗ ", споделя Бабиш.

В изказването му е посочено още, че министър председателят Борисов е изразил угриженост за бъдещето на забележителна част от електропреносната мрежа в България. Посочил е, че информацията, с която разполага, в това число появилата се в български и чешки медии, е засилила подозренията му по отношение на надеждността на новия притежател.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР