Черният пипер е сред най-употребяваните подправки в българската кухня. Още

...
Черният пипер е сред най-употребяваните подправки в българската кухня. Още
Коментари Харесай

Черен пипер - ефикасен не само при настинка


Черният пипер е измежду най-употребяваните подправки в българската кухня. Още от древността тя е доста ценена поради нейния характерен усет (дължащ се веществото пиперин) и използването й като консервант.

Има няколко разновидности на подправката. Различават се черен и бял пипер. Вторият се подготвя от зрели плодове, до момента в който вторият от по-изсушени плодчета на растението от семейство Пиперови. Бялата фалшификация се разграничава от черната и на вкус- не е толкоз пикантна.

Черният пипер има доста изгоди за здравето, някои от които даже не подозираме. Затова би трябвало по-често да го използваме в подправянето на ястията вкъщи, а за какво не и като лековита съставна част от дадена примес.

Според изследване на учените в университета в Кентъки, черният пипер спомага за изгарянето на мазнините в тялото. Той съдържа веществото пиперин, което освен ни кара да кихаме и кашляме, а има и свойството да разгражда мастните кафези и по този начин да способства в битката с отслабването. Също по този начин попречва образуването на нови.

Друго потребно свойство на пипера е, че предотвратява стареенето на мозъка. Това потвърждават резултатите от изследване, оповестено през 2012 година в Journal of Alzheimer's Disease. Според тях, попдправката сполучливо оказва помощ за попречване на заболяването на Алцхаймер. Учените изследвали действието на добавка, съдържаща черен пипер, върху кучета. Не след дълго паметта на животните се подобрила.

Навън е студено и снежно, а черният пипер може да се употребява като лек за загряване и битка с настинките. Той облекчава кашлицата и понижава образуването на слуз в носа. Според обичайна китайска медицина чаят от подправката с мед облекчава признаците при леки вируси и настинки. У нас по-възрастните хора смесват мед с черен пипер и употребяват сместа при болки в гърлото и хрема.

Черният пипер или по-специално етеричното масло от растението, може да помогне на пушачите да понижат или откажат цигарите. Изследване от 2013 година демонстрира, че потребността от цигари на участниците е намаляла откакто вдишват черен пипер. Подправката прилича чувството за парене в гърлото, което се получава от пушенето на цигари.

Консумацията на черен пипер е потребна и за облекчение на болките в мускулите. Също по този начин мазането на обособени елементи от тялото с етерично масло от черен пипер може да понижи болката. Това е дължи на загряващото свойство на пиперина, който усъвършенства кръвообращението.

Свързани публикации.. Черен пипер против киселини и газове 0 Искате да отслабнете – ползвайте черен пипер 0 6 храни, от които да си набавим фибри 1

Подправката играе значима роля и за храносмилателната ни система. Вместо да взимаме хапчета за възстановяване секрецията на стомашната киселина, можем да хапваме по-често черен пипер. Така ще педотвратим отичане и газове в корема.

Ако се порежем и нямаме с какво да спрем кървенето, можем да наръсим раната с черен пипер. Той има антибактериални свойства, които ще оказват помощ на кръвта да се съсири по-бързо. Разбира се, не може да разчитаме, че черният пипер ще помогне при дълбоки рани.

Храната, която използваме не би трябвало да бъде единствено здравословна, само че и да ни носи приятност. Доказано е, че органичното съединяване пиперин, което има в черния пипер,

оказва помощ на тялото да задържи повече серотонин, който се счита за успокоителен невротрансмитер. Това ни убеждава още един път, че не би трябвало да подценяваме свойствата на черния пипер и по-често да го използваме.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР