Черният кайман е най-големият член на семейството на алигаторите и

...
Черният кайман е най-големият член на семейството на алигаторите и
Коментари Харесай

Черен Кайман

Черният кайман е най-големият член на фамилията на алигаторите и най-големият див звяр в басейна на река Амазонка, като възрастните мъжки са приблизително с към 4 метра дължина. Видът получава името си от черния си цвят на кожата, който обезпечава камуфлаж по време на нощен лов и се счита, че оказва помощ за абсорбирането на повече топлота. Днес типът е съвсем липсващ поради поголовния лов основно поради скъпата му кожа.

Как наподобява черният кайман?

Черният кайман има тъмна на цвят люспеста кожа. Оцветяването на кожата оказва помощ при камуфлажа по време на нощен лов, само че може също по този начин да помогне за попиване на топлота. Долната челюст има сиви линии (кафяви при по-възрастните животни), а по хълбоците на тялото има бледожълти или бели линии, макар че те са доста по-изпъкнали при младите. Тази лента избледнява с настъпването на зрелостта. Костният борд, разпрострян се над очите надолу по муцуната, както и при други каймани, е доста изразен. Очите са огромни, както прилича на неговата най-вече нощна активност, и кафяви на цвят.

Местообитания на черния кайман

Черният кайман живее в Южна Америка. Обитава тропически влажни гори. Тези водни влечуги населяват огромна част от региона на басейна на Амазонка, в това число огромна част от Северна и Централна Южна Америка (Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Перу). Те се срещат в плитки, сладководни водни обекти като постепенно течащи потоци, реки и езера, а от време на време и в наводнени савани и влажни зони.

Поведение на черния кайман

От май до юли има интервал на наводняване в цяла Амазонка и по това време черните каймани са разпръснати из целия си ареал. От септември до декември е сухият сезон, когато равнищата на водата понижават, саваните, които са били наводнени, изсъхват и алигаторите се отдръпват в непрекъснатите реки и езера. Те нормално ловуват през нощта, като употребяват сензитивното си зрение и слух, с цел да ловят птици, риби, костенурки, капибари и някои по-големи бозайници. Кайманите имат зъби, които са направени да хващат храната си, само че не и да я дъвчат или убиват, тъй че нормално давят улова си и, в случай че е с задоволително дребен размер, го гълтам целия. Алигаторите оставят по-голямата плячка да изгние и когато се разложи задоволително, я изяждат. Черните каймани издават звуци като екот от гръм за връзка със личния си тип.

 Кайман

С какво се храни черният кайман?

Черните каймани са месоядни животни. Рибата е главната част от диетата им, изключително сомът и рисковата пираня, само че възрастните преследват и доста по-едра плячка като капибари, костенурки, елени, котки и кучета. Младите ядат по-малки животни, в това число ракообразни, охлюви и други безгръбначни, както и риба.

Размножаване при черните каймани

Малко се знае за системата на чифтосване на черния кайман. Като цяло, крокодилите демонстрират полигинично държание, когато мъжките се чифтосват с повече от една женска по време на размножителния интервал. Смята се, че женските черни каймани гнездят от септември до декември, по време на сухия сезон, когато равнището на водата спада и рибите биват лимитирани единствено в плитките басейни, в които да плуват, осигурявайки лесна и изобилна храна. Кайманите употребяват растителен материал, с цел да изградят гнездова могила с размери към 1, 5 метра, където се снасят до 65 яйца.

Женските остават покрай гнездата си и чакат от 42 до 90 дни, до момента в който яйцата стартират да се излюпват. След това женската отваря гнездото, с цел да помогне в процеса на излюпване. Често женските черни каймани строят гнездата си една до друга, тъй че огромен брой излюпени се появяват едновременно при започване на влажния сезон, като по този метод се реализира сигурност в броя.

За разлика от множеството влечуги, женският черен кайман се пробва да се грижи за дребните си за няколко месеца, само че те са значително самостоятелни. Повечето не доближават до зрелост поради многочислените им врагове, като змии, птици и ягуари. Женските черни каймани се развъждат единствено един път на 2 до 3 години.

Застрашен тип ли е черният кайман?

В продължение на доста години черният кайман е бил интензивно преследван поради скъпата му кожа. През предишния ХХ век този рисков ловджийски напън понижава общата популация на черните каймани с 99 % и в този момент типът е съвсем липсващ на някои места като Колумбия, както и в самата река Амазонка. Популациите не престават да бъдат наранени от противозаконния лов, както и от унищожаването на местообитанията посредством обезлесяване и опожаряване на блата. Конкуренцията с по-често срещания очилат кайман също може да заплаши популациите на черния кайман. Според проучвания броят на черните каймани е намалял до под 1 000 000 индивида.

 Разлика сред алигатор и кайман

Каква е разликата сред кайман и крокодил?

Най-голямата разлика сред кайман и крокодил е тяхната зурла. Кайманите имат заоблени U-образни муцуни, до момента в който крокодилите имат по-остри и V-образни.

Друга разлика може да се открие в зъбите. Подобно на хората, кайманите имат свръхзахапка, която разрешава на челюстите им да се затворят комфортно, тъй като горните им зъби се плъзгат пред долните. Крокодилите нямат този разкош – горната и долната им челюст имат идентична дължина, тъй че когато зъбите им се съберат, долните са склонни да стърчат като шипове. Има и още разлики, само че те са генетични или хромозомни, а не нещо, което може да бъде намерено с просто око.

Каква е разликата сред кайман и алигатор?

Тези вариации могат да бъдат по-трудни за забелязване, защото кайманите и алигаторите са доста тясно свързани. Ако обаче знаете какво търсите, можете да разберете къде се разграничават. Като начало, алигаторите имат конични зъби, до момента в който кайманите имат по-остри, по-назъбени. Кайманите също имат по-силна свръхзахапка с горни челюсти, които са по-видимо разтегнати от тези на алигаторите.

Интересни обстоятелства за черния кайман

- Кайманите употребяват сплесканите си опашки както за плуване, по този начин и за отбрана от хищници.

- Любопитно за кайманите е, че те имат доста добър слух и зрение, като съгласно проучвания единствено кралският питон ги превъзхожда в това отношение.

- Кайманите играят значима роля в естествените си местообитания, защото поддържат броя на плячката си под надзор. Намаляването на кайманите в дивата природа значи увеличение на броя на пираните (които атакуват говеда) и капибарите (които унищожават реколтата).

- Черните каймани са неповторими измежду крокодилите заради огромна част от младата багра – жълтеникави линии и петна, които се резервират и в зрелост. Тези относително живи цветове са предизвикали забележителна опасност за този тип, като кожата им е високо ценена за търговия с кожа.

- Историите за черните каймани, които интензивно ловуват хора, са небивалица. Те атакуван хора, в случай че се приближат прекомерно близо и животното се почувства застрашено. Въпреки че не би трябвало да се ужасявате от тези животни, е известно, че те са нападнали над 80 души през последните 20 години.

 Алигатор или кайман

- Яйцата на черните каймани са с извънредно твърда черупка, която е мъчно пробиваема. Тежат към 180 грама всяко.

- Черните каймани обичат да им е топло. Те се топлят, като се припичат на слънце и оставят тъмните си люспи да попиват топлината. Кайманите постоянно стоят с необятно отворени уста за по-добра терморегулация. Когато прекалят със слънцето, обичат да се потапят във водата и да стоят там по няколко часа.

- Черните каймани нямат същински врагове в Амазония. Те са върхът на хранителната верига. Дори огромни котки, като ягуари и пуми, заобикалят езерата и блатата, които черните каймани назовават дом.

Понякога обаче и тези крале биват победени. Заснемани са случаи, в които стават плячка на ягуари и даже на фамилиите на гигантските речни видри, живеещи по поречието на Амазония. Това обаче са редки случаи и нормално жертва стават млади или прекомерно остарели и заболели каймани.

- Като върхови хищници, каквито са, черните каймани не се опасяват от щедро хранене. Тяхната плячка включва наедрял рогат добитък, великански видри, коне, маймуни, питони, глигани, елени, броненосци и съвсем всичко друго, което е задоволително нещастно да пресече пътя им. Дори са открити речни делфини на Амазонка с огромни белези, които допускат, че са имали нещастна среща с тези зверове. Черните каймани също нямат нищо срещу малко канибализъм. Възрастни животни постоянно атакуват свои по-млади събратя.

- Черният кайман е най-вече нощно животно и ловува през нощта. Поради тъмните люспи, тъмната вода и тъмните гори е необикновено мъчно да се забележи през нощта. Докато плячката види блясъка на високоспециализираните им очи, към този момент е прекомерно късно.

- Въпреки че ухапването им не е публично измерено, те могат да разбият черупката на костенурка с едно захапване. Така че сигурно може да се каже, че захапката им е извънредно мощна и не е нещо, което бихте желали доближи ръката ви!

- Научното название на черния кайман е melanosuchus niger. Всъщност е гръцки, а не латински. Произлиза от гръцките думи, означаващи „ черен “ (melas) и „ крокодил “ (soukhos).

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР