Черният кайман е най-големия екземпляр в семейството на алигаторите. Заедно

...
Черният кайман е най-големия екземпляр в семейството на алигаторите. Заедно
Коментари Харесай

Любопитни факти за черния кайман

Черният кайман е най-големия образец в фамилията на алигаторите. Заедно с това е един от четирите типа най-едри крокодили в света, както и най-големият див звяр, срещан в Амазонската екосистема.

Вижте забавни обстоятелства за черния кайман!

Дължината на черните каймани доближава до 7 метра, а тежестта им над 1 звук! Из Латинска Америка са забелязвани и обособени екземпляри, които надвишават 10 метра, само че за в този момент това не е документирано публично. Рекордът се държи от кайман, който е дълъг 7, 7 метра и тежи цели 1310 кг.

Черният кайман е сладководно влечуго, само че също по този начин се среща и към делтата на Амазонка, където водите са относително едва солени. Живее в езера, блата и постепенно движещи се реки.

Черният кайман населява регионите на Колумбия, Венецуела, Бразилия, Еквадор, Френска Гвиана, Перу и Парагвай. Както името му подсказва има мрачен цвят, а възрастните екземпляри са изцяло черни. Това им оказва помощ да всмукват по-добре слънчевата светлина и топлота.

С какво се храни черният кайман?

Този тип алигатори имат богато меню, в което господства месото. Всякакви водни жители, змии, маймуни, птици са част от обичаните им храни. Заради големия си размер кайманите обаче безпроблемно ловуват и наедрял дивеч като елени, ягуари, пуми и даже глигани. Също по този начин са склонни на скотски канибализъм, защото постоянно атакуват по-дребни типове каймани.

За страдание, им се услажда и човешкото и не необичайност да атакуват и хора. Особено в регионите, в които се развива отглеждане на животни край реките. Там черният кайман също по този начин убива и селскостопански животни, като се стреми към по-едрите екземпляри като бикове, свине и крави. Ловуват главно нощно време, в случай че не са доста гладни.

Челюстите им нямат дъвкателен механизъм, по тази причина когато съумеят да сграбчат нещо, те се пробват да го строшат преди да го глътнат. По-голямата плячка се укрива и се изчаква плътта да стартира да гние, с цел да може каймана да отхапва големите парчета месо по-лесно.

 Кайман

Как се развъждат черните каймани?

Размножаването при черните каймани се реализира постоянно в сухия сезон.

След оплождане женските снасят сред 50 и 60 яйца. Гнездата им са големи – с диаметър сред 2 и 5 метра. Малките каймани се излюпват след 3 месеца мътене. След това майката ги придвижва до водата с уста. Там те стартират да се хранят в началото с дребни рибки, мухи и комари, след което последователно в менюто им влиза и месото.

В интервала сред 1940 и 1970 година черният кайман е бил за малко заплашен скотски тип. Тези алигатори били обичани на бракониерите, които печелели добре от скъпата им кожа, която била доста търсена за изработката на чанти и обувки. Днес се счита, че популацията им е овладяна.

И в този момент те постоянно стават жертва на бракониери и унищожаването на джунглите, само че този тип рептили сега е относително непокътнат, с помощта на суровите санкции и бързата им репродукция. Също по този начин местообитанието на черния кайман е съсредоточено главно в Амазония, която е рядко обитаема.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР