Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло

...
Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло
Коментари Харесай

Доказани билки за черния дроб

Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло - от неговата работа зависи както пречистването на организма от нездравословни субстанции, по този начин и вярното асимилиране на питателните детайли. За да се усъвършенства здравето на черния дроб е доста значимо да се придържате към уравновесена диета и да избягвате храни с изкуствени добавки, както и тежки и мазни храни.

Важно е и прекъсването на някои неприятни привички като използването на алкохол и други нездравословни вещества. За профилактика и справяне с неразположения на черния дроб се предлага и използването на някои билки. Дори медикаментите за черния дроб, които се изписват от лекари са в по-голямата си част на билкова основа.

Кои са най-известните билки за подкрепяне на черния дроб?

Бял бодил

Белият бодил е едно от най-хубавите естествени средства за предварителна защита и лекуване на другите болести на черния дроб. Доказано е, че оказва помощ за пречистването на черния дроб и жлъчния мехур и също по този начин има противовъзпалителни свойства, които са потребни при лекуването на тези органи. Редовната му консумация способства за отстраняването на токсините от тялото, основава " защитна преграда ", която предотвратява резултатите на свободните радикали, алкохола, гъбичките и други нездравословни микроелементи.

Освен това защищава от диабет и високи равнища на холестерол в кръвта. Той е отлична превантивна мярка против болести на кръвоносната система. Не би трябвало обаче да се надвишава дозата, която е най-добре да съгласувате с доктор.

 магарешкият трън е скъп за черния дроб

Артишок

Артишокът съдържа дейни съставки, които освен пазят черния дроб и възвръщат повредените кафези, само че и способстват за процесите на храносмилане и разчистване на организма. Артишокът постоянно се употребява за битка с уртикария, алергични реакции и за контролиране на рН на кръвта. Ако постоянно го употребявате, можете да предотвратите развиването на хепатит, бъбречна непълнота и висок холестерол в кръвта. Поради своите свойства, артишокът контролира производството на жлъчката в жлъчния мехур и го почиства, предотвратявайки образуването на камъни. Можете да консумирате артишок по разнообразни способи: направете запарка, прибавете към салата или зеленчуков коктейл.

Корен от глухарче

Корените на глухарчето са извънредно мощно лекарство, което подтиква процесите на детоксикация на организма. Препоръчва се използването му, с цел да се предотврати натрупването на течност в тъканите на черния дроб и тяхното инфектиране. Коренът от глухарче усилва жлъчното произвеждане и оказва помощ за елиминирането на токсините. Това от своя страна улеснява процеса на храносмилането. В допълнение, това растение обезпечава на организма доста количество витамини А, С и D, както и минерали като калций и желязо.

Мента

Ментата оказва помощ за естествената работа на жлъчката. Съдържащите се в нея етерични масла обезпечават усвояването на мазнините и усъвършенстват усвояването на питателните субстанции. Витамините и минералите спомагат за премахването на нездравословните субстанции и предотвратяват увреждането на черния дроб. Използвайте мента под формата на отвараа, лимонада или коктейли.

Цикория

Учените са разкрили, че цикорията съдържа голяма част антиоксиданти, които защищават черния дроб от отрицателните резултати на външните фактори. Други изследвания демонстрират, че цикорията намалява холестерола и триглицеридите в чернодробната тъкан, подобрявайки липидния профил.

 цикория за черния дроб

Хепатопротективното деяние обезпечават смолите и горчиви етерични масла, които са част от корена и цветовете на растението. Те ускоряват защитните функционалности на имунната система, укрепват клетъчните стени. Инулинът, в композиция със смоли, подтиква потока на жлъчката, възстановява нейния състав. Редовната консумация на чай от цикория е отлична предварителна защита на образуването на камъни в жлъчката. Цикорията предотвратява натрупването на отрови, като ги извлича, облекчава възпалението, укрепва съдовете, отстранява пясък в жлъчката и усъвършенства цялото храносмилане.

Шипка

Шипката способства за образуването на жлъчката, тъй че може да пречисти черния дроб дейно и безвредно. Тя оказва помощ за премахване на възпалението в черния дроб и жлъчния мехур, спомага за унищожаване на токсините. С помощта на запарка можете също да възстановите повредените кафези и да облекчите възпалението при болести на черния дроб.

Репей

Коренът oт репей имa нeвepoятнa cпocoбнocт дa възcтaнoвявa чepнoдpoбнитe клeтки, кoeтo oбяcнявa нeгoвитe лeчeбни cвoйcтвa и пpилoжeниe. Той пpeмaxвa пpoдуктитe oт paзлaгaнeтo и пoвишaвa филтpиpaщитe функционалности нa opгaнa. Уcпopeднo c тoвa се пoдoбpявa oттoкa нa жлъчкaтa, нaтoвapвaнeтo нa чepния дpoб понижава. Използва се при хепатит, циpoзa и дp. Той също по този начин възстановява водно-солевия метаболизъм в организма.

Билките могат да са добър асистент за профилактика и спрвяне със болести. Когато болестта към този момент е налице, доста е значимо да съгласувате желанията си с доктор. Информирайте се за противопоказанията и страничните резултати н билките преди да запонете използването им!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР