Черният бъз вирее на сенчести места, цветовете му се събират

...
Черният бъз вирее на сенчести места, цветовете му се събират
Коментари Харесай

Лечебната мощ на черния бъз

Черният бъз вирее на сенчести места, цветовете му се събират преди цялостното им разцъфване. В тях се съдържат етерични масла, витамин С, гликозиди, органични киселини, дъбилни и слузни субстанции и други

В плодовете се съдържа още витамин А, витамини от група B, захари, аминокиселини и други Всъщност лечебни свойства имат всички елементи на растението.

Черният бъз има пикочогонно и слабително свойство – запарка от билката се пие при запек и мързеливи вътрешности. В този случаи се предлага да се направи мармалад от плодовете на черния бъз, който да се употребява по няколко пъти дневно - по 1 ч.л.

Освен това билката е извънредно ефикасна при възпаления на дихателните пътища – оказва помощ за отхрачването, постоянно се употребява при бронхити, пресипнал глас, даже ангина.

Билката е ефикасна и за намаление на кръвното налягане, също така оказва помощ при инфектиране на простатата, зной. Външно черният бъз оказва помощ при ревматизъм и подагра, инфектиране на очите, изгаряния, кожни възпаления, хемороиди, отоци и други

 Чай

Черният бъз подкрепя още функционалността на черния дроб, а плодовете му въздействат общоукрепващо. Продължителната приложимост на бъзовия цвят работи успокояващо на нервната система, билката е ефикасна и при пролетна отмалялост.

Черният бъз има извънредно мощно деяние върху имунната система, постоянно е именуван български женшен. Много билкари поучават преди всяка зима да се снабдим с билката, с цел да можем да си подготвяме отвари.

При постоянна консумация на черен бъз можем да се предпазим от грипна зараза, уверени са билкарите. Листата на билката са ефикасни при инфектиране на бъбреците и пикочния мехур.

Запарката от билката се прави по следни метод – в 300 мл вряща вода се поставя една супена лъжица черен бъз и се оставя да кисне 60 минути. След това се пие по 1 кафена чаша три пъти дневно. Желателно е да се приема преди храна.

Ако сте се простудили, направете си чай от листа от мента, цвят от бъз и липа. От всички билки се поставя по равно. От този чай ще се изпотите и простудата ще мине по-лесно и бързо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР