Черницата е пренесена в Европа от Китай. В България се

...
Черницата е пренесена в Европа от Китай. В България се
Коментари Харесай

Лечебни свойства на черницата

Черницата е пренесена в Европа от Китай. В България се срещат два типа черница - черна и бяла. Плодовете на черницата са скъпа суровина както за индустрията, по този начин и за семейството, където, с изключение на за ястие в прясно положение, служат и като лечебно и козметично средство.

Със съдържащите се в черницата субстанции тя въздейства върху алкално-киселото равновесие в организма, укрепва нервната и мускулната система, усъвършенства храносмилането(особено при безапетитие при децата), усилва хемоглобина при анемия, спомага за контролиране на диурезата.

Познати са доста лечебни свойства на черницата.

Растението се използва при сърдечна непълнота, остри и хронични нефрити, асцит, плеврит, алергични положения, при чернодробни заболявания.

От изсушения плод могат да се вършат чайове и да се употребяват като лечебно средство при възпалена джука празнина (с гаргара). Недоузрелите добре плодове оказват помощ при диария, а узрелите даже презрели имат разхлабващо деяние.

 Чай от черница

Сокът от черница им има антисептично деяние. Особено потребни са плодовете при сърдечно заболели с понижени стойности на калия, както и при заболявания на черния дроб.

В домашни условия дестилат от плода се подготвя по следния метод: 2 супени лъжици нарязан плод се попарват с 200 мл вряла вода, остава се да стои по този начин 4 часа. Пие се 4 пъти дневно по 1/4 чаша.

Ако стрием кората на млади дървета в растително масло в съответствие 1:30, се получава крем за мазане, който спомага за по-бързо излекуване на драскотини, ранички и акне по кожата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР