Черешите са малки костилкови плодове, с едновременно близък и различен

...
Черешите са малки костилкови плодове, с едновременно близък и различен
Коментари Харесай

Толкова са вкусни и ароматни, а са и полезни за здравето

Черешите са дребни костилкови плодове, с по едно и също време непосредствен и друг усет. Цветът им може да варира от жълт до мрачно червен. Те са богати на антиоксиданти, минерали и витамини, написа puls.bg. Използват се в разнообразни кулинарни ястия, десерти и питиета. Могат да се употребяват пресни, замразанеи, сушени или под формата на сок.

Какви са ползите на черешите?

1. Чаша сурови череши без костилка (около 150 г) съдържа 97 калории, 25 г въглехидрати, 3 г фибри, 2 г протеин, витамин С, витамин К, манган, мед, магнезий и калий.

2. Богати са на антиоксиданти. Черешите са доста богати на антиоксидантни и са цялостни с противовъзпалителни съединения. Антиоксидантите защищават от хронични болести и прибързано стареене.(2) Черешите съдържат полифеноли (растителни химикали), които оказват помощ в битката с клетъчни увреждания и защищават от развиването на рак, диабет, сърдечни болести и някои хронични болести. 

3. Помагат на сърцето. Черешите защищават от развиване на сърдечни заболявания. Те са богати на хранителни субстанции, в това число калиеви и полифенолни антиоксиданти. Само чаша пресни череши обезпечава 10% от дневната целесъобразна доза калий, който поддържа нормалния сърдечен темп, понижава натрия в тялото и контролира кръвното налягане. Калият се свързва с понижен риск от инсулт. 

4. Повлияват признаците при подагра и артрит. Черешите понижават признаците на артрит и подагра поради противовъзпалителните си свойства. При подаграта има струпване на пикочна киселина, която може да докара до отичане, болежка и инфектиране в ставите. Черешите могат да понижат равнищата на пикочната киселина.

5. Забързват възобновяване на мускулите след извършения. Черешите, най-много под формата на сок, могат да оказват помощ, като облекчат мускулната болежка, увреждането и възпалението, в резултат на извършения, при елитни спортисти, колоездачи и други. Други изгоди от потреблението им са, че посредством нея се управляват равнищата на кръвната захар, холестерола.

6. Могат да се оправят даже и с безсънието, защото са източник на мелатонин  “хормон на съня ".

Както сладките, по този начин и тръпчивите типове се съчетават добре с разнообразни храни. Някои предписания с череши включват: плодова салата, сушени късчета череши, комбинирани с черен шоколад, кисело мляко със замразени череши, овесени ядки и чия, пресни или варени череши като добавка към къс, сладолед, крамбъли и смути. Може да се подготви черешов барбекю сос, който може да се сервира с месо. Като напитка може да се подготви газирана вода със сок от череши, лед и комат лимон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР