Чехия, която отдавна спазва стриктна фискална дисциплина, за да запаси

...
Чехия, която отдавна спазва стриктна фискална дисциплина, за да запаси
Коментари Харесай

След Германия и Чехия слага край на политиката на затягането на коланите

Чехия, която от дълго време съблюдава прецизна фискална дисциплинираност, с цел да ресурси едно от най-ниските равнища на дълг в Европейския съюз, се готви да усили разноските за заплати в обществения бранш и за вложения, написа Bloomberg, представена от money.bg.

По-рано стана ясно, че Германия е подготвена да развърже кесията.

Правителството, което бе определено през 2018 година, се възползва от по-високите от предстоящите данъчни доходи, с цел да увеличи пенсиите и заплатите в обществения бранш, както и да финансира капиталови планове.

Ориентираната главно към експорт стопанска система се изправя пред по-слаб напредък и по-високите разноски идват в подобаващ миг да поддържат експанзията. Ако тя падне под плануваните 2%, министърът на финансите Алена Шилерова съобщи, че е подготвена да усили недостига.

Позицията ѝ се разграничава фрапантно от тази на предходните министри, които намаляваха дълга, посредством и на мощен стопански напредък и събираемост на налозите.

Миналата година страната регистрира фискален дефицит от 28,5 милиарда крони ($1,2 милиарда), под задачата от 40 милиарда крони.

В район, в който популистките водачи в Полша и Унгария към този момент развързаха кесиите, с цел да налеят пари в джобовете на по-бедните гласоподаватели, министър председателят Андрей Бабиш също форсира растежа на пенсиите и заплатите в обществения бранш.

Последните покачвания подхраниха инфлация, с което пък накара централната банка да направи първото в света покачване на лихвите.

Нови държавни тласъци могат да ускорят още повече растеж на цените.

Бабиш раздава повече пари за гледане на дете, а след изборите през 2017 година пенсиите се усилиха с над 20%. Заплатите порастват с над 7% годишно, с помощта на нарастванията в обществения бранш.

Премиерът бе министър на финансите в предходното държавно управление и пазеше зорко фискалната дисциплинираност. Години на остеритет обаче оставиха дупки в инфраструктурата и обществените услуги.

Макар че Чехия е най-богатата страна в източното крило на Европейски Съюз, страната към момента няма автомагистрала до прилежаща Австрия, рейсовете са по-бързи от влаковете, а 800-километровото пътешестване с трен от Берлин до Виена през Прага лишава един час повече, в сравнение с маршрута, който е с четвърт по-дълъг, само че не минава през Чехия.

Сега държавното управление желае да влага в транспортна инфраструктура, железопътни линии, автомагистрали, лечебни заведения и учебни заведения, както и в развойна активност. Шилерова даде обещание да увеличи и пенсиите и учителските заплати още веднъж през 2021 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР