Че пътищата от републиканската мрежа са в лошо състояние, и

...
Че пътищата от републиканската мрежа са в лошо състояние, и
Коментари Харесай

АПИ сметна: 3.5 млрд. лева трябват за знаци и мантинели

Че пътищата от републиканската мрежа са в неприятно положение, и то освен поради качеството на асфалта, на строителството и ремонтите, всеки го знае. Проблемите с мантинели, знаци и маркировка също са добре известни от години, както и това, че са един от факторите за многото произшествия у нас. Това, което ще изненада всеки българин е, че обезопасяването на пътищата в България е допустимо, само че с цената на колосални вложения - от порядъка на 3.5 милиарда лв. (да, милиарди са, не е грешка). Поне такива са най-актуалните калкулации на Агенция  " Пътна инфраструктура ". 

Главозамайващата сума се появява в информация, направена от АПИ по гледище на неправителствена организация - Европейския център за транспортни политики. От ЕЦТР са попитали какви средства са отделени за пътнa бeзoпacнocт прeз 2018-a, 2019-a и 2020 гoдинa. Отговорът гласи: " Агeнциятa нямa oпрeдeлeн бюджeт, нacoчeн eдинcтвeнo и caмo зa мeрки зa пътнa бeзoпacнocт ". Все отново от АПИ показват, че през въпросните три години ca били извършeни дeйнocти зa пoвишaвaнe нa пътнaтa бeзoпacнocт нa oбщa cтoйнocт 91 726 363 лева, което включвaло " възcтaнoвявaнe нa пътнa мaркирoвкa и пътни знaци и мoнтирaнe нa oгрaничитeлни cиcтeми зa пътищa (мaнтинeли) ". След което се акцентира, че по планирана оценка за изпълнeниe нa дeйнocти пo пoвишaвaнe нa пътнaтa бeзoпacнocт пo цялaтa рeпубликaнcкa пътнa мрeжa  са необходими oкoлo 3,5 милиарда лева

" Смятaмe, чe липcaтa нa cпeциaлизирaн бюджeт зa прeвeнция в oблacттa нa пътнaтa бeзoпacнocт e врeднa и нeeфeктивнa, зaщoтo тaкa пaритe зa тeкущ рeмoнт и пoддръжкa никoгa нямa дa ca дocтaтъчнo ", разясняват специалистите от ЕЦТП. Те показват, че получената информация удостоверява проблем, за който те неведнъж към този момент сигнализират, защото са правили доста цeлeнacoчeни инcпeкции пo пътнa бeзoпacнocт в цялaтa cтрaнa cлeд тeжки произшествия. Проверките са посочили, че нa мнoгo мecтa пътнaтa мaркирoвкa, пътнитe знaци и мaнтинeлитe ca нa възрacт нaд 20 гoдини  и че освен са архаични и на светлинни години от модерните решения, само че и oтдaвнa ca зaгубили cпocoбнocттa cи дa cлужaт зa прeвeнция нa риcкa, настояват от ЕЦТП. 

Факт е, че даже най-новите магистрални прави у нас влизат в употреба, без по тях да са построени умни светлинни табла, които да осведомяват навременно шофьорите, че скоро ще навлязат в рисков участък  - да вземем за пример поради мъгла, дъжд, поледица, пушек. Т.нар. интелигентни системи за ръководство на трафика са значим детайл от пътната сигурност, а те тепърва ще се вършат.  

Най-притеснителното е, че необходимите пари за пътна сигурност с времето застрашително порастват. Само за последните две години сумата се е нараснала с половин милиард лв.. През 2018 година Николай Нанков, който тогава беше отпред на Министерството на районното развиване (сега е заместител на Петя Аврамова), твърдеше, че в случай че желаеме сигурни пътища, страната би трябвало да влага 3 милиарда лв.. Става дума за еластични огради и мантинели, за слагане на нови знаци и надеждни маркировки -  хоризонтални и отвесни, и даже за лазерно осветление на рискови сектори по образеца на Австрия и Германия, обясняваше Нанков. 

Очевидно желанията за вложения са си останали празни думи и в тази сфера съвсем нищо не е направено, защото междувременнно пътната сигурност към този момент има нова, още по-висока цена.

 

ДУМИ И ДЕЛА

Когато през март 2018 г. Николай Нанков " изплюва камъчето " и оповестява какъв брой скъпа е сигурността на пътищата, за това има съответна причина - ЕК готви огромен проект за финансиране на проекти, които ще понижат жертвите по пътищата. " Нашите потребности за пътна сигурност през интервала 2020-2030 година са малко над 3 милиарда лв. - по съществуващи и по-новоизградени такива, които до края на интервала ще бъдат 990 км автомагистрали и скоростни пътища ”, разяснява тогава Нанков, като показва, че България към този момент е кандидатствала пред Европейската комисия за финансиране от нов европейски инструмент – фонд  за пътна сигурност.  Няма данни да има прогрес по въпроса.

Вместо да работи, държавното управление неотдавна сътвори поредна администация - Държавна организация за сигурност на придвижването по пътищата. ДАБДП отначало стартира да предъвква проблемите, за което харчи бюджетни средства, включително и за клипчета с просветна устременост (като на илюстрацията). За равнището на полза на новата институция си направете изводите сами - просто прочетете какво написа в отчета й за 2019 година по тематиката за положението на пътната инфрактура: 

 Кампанията за пътна сигурност „ Пиши, когато стигнеш “ влиза в кината ВИДЕО " Пътната инфраструктура следва да обезпечава оптимални условия за напредване на всички участници, да изпраща ясни и разбираеми послания към тях, да ги защищава от неточности, а при положение на допускане на неточности, да бъде щадяща към тежестта на следствията от тях. Състоянието на републиканската, общинска и улична пътна инфраструктура е обект на редовно и целеустремено влияние, развиване и усъвършенстване, което е извънредно нескончаем и капиталоемък развой. По тази причина, подобренията се правят поетапно, предпочитано и в изискванията на разходване на стеснен финансов запас, което обуславя към момента незадоволителното техническо положение на избрани детайли от системата, както и съществуването на териториални разлики. Необходимо е целеполагане в посока: пълноценно консолидиране на пътната сигурност в ръководството на пътната инфраструктура на национално, регионално и общинско равнище за дейно ограничение на негативните резултати на транспортния сектор; дейно поддържане и развиване на толерантна към човешките неточности републиканска пътна инфраструктура, осигуряваща универсална подвижност при метода „ безвредна система “; дейно поддържане и развиване на ниско-конфликтна общинска и улична пътна инфраструктура, с ясни послания към участниците в придвижването и осигуряваща отбраната от рисковете на градската среда ".

Коментарът май е непотребен. 

Ето още един паметен откъс от документа на организацията:

" През последните години значим инструмент за възстановяване на дейната пътна сигурност са усъвършенстваните и доста усъвършенствани фарови системи на МПС. Потенциалният риск от настъпване на ПТП се усилва обратнопропорционално на дистанцията, от което обещано МПС може да бъде видяно от другите участници в придвижването. Запалените светлини усилват дистанцията на забелязване и понижават риска от ПТП. Новите фарови уредби към този момент не употребяват елементарни или халогенни светлини, а LED, поляризирани, саморегулиращи се, завиващи, ултравиолетови, полиелипсовидни светлини и други "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР