Частици пластмаса в почти всяка бутилка вода откриха учени от

...
Частици пластмаса в почти всяка бутилка вода откриха учени от
Коментари Харесай

Опасна ли е за здравето бутилираната вода?

Частици пластмаса в съвсем всяка бутилка вода откриха учени от държавния университет в Ню Йорк.

Това стана след огромно международно проучване на бутилираната минерална вода.

На проби са подложени над 250 бутилки вода от 11 разнообразни марки, закупени от 9 страни. В 93% от пробите са открити пластмасови частици като пропилен и найлон.

Безопасни ли са бутилките, в които производителите у нас пълнят вода и отделят ли нездравословни за здравето ни субстанции ревизира екипът на Нова телевизия.

Оказва ле, че наши учени оспорват методологията на това изследване. Според тях разновидностите да има частици пластмаса във водата са минимални.

„ Микрочастиците могат да попаднат във водата по два метода – единият е замърсяване в производството. Другият – да се отделят отвътре на бутилката, т.е. да има миграция”, съобщи маркетинг мениджърът в лаборатория Емил Митев.

За задачата на наша територия са тествани 3 случайно определени марки бутилирана вода.

Според притежателя на фабрика за произвеждане на пластмасови произведения Мирослав Каленов изходната суровина идва със документи.

Те потвърждават, че продуктът е подобаващ за контакт с храни, а самият развой на произвеждане на бутилките се управлява прецизно.
Затова замърсяване при производството е невероятно, счита специалистът.

„ Микрочастиците биха могли да попаднат във водата или със самата вода по време на превозването й по тръби, или в случай че има неспазване на технологията при самото пълнене на водата при бутилирането”, счита Цветанка Тодорова от Браншова асоциация „ Полимери”.

Производителите на минерална вода също са безапелационни, че процесът на бутилиране у нас се управлява прецизно.

Засегнатите от изследването непознати компании оспорват лабораторните способи и ги дефинират като ненадеждни.

„ Липсва методика по какъв начин са избрани частиците, които са открити. Показано е, че частиците плуват вътре в течността, само че не е разпознато каква е – дали става въпрос за пластмаса”, сподели Емил Митев.

Какво демонстрират резултатите от теста?

„ Показа миграция, която е в допустимите правила за 3-те обособени проби.Първата – 1.73 мг/кг, за втората – 2.09 мг/кг и за третата проба – 8.75 мг/кг. И трите проби са в допустимите правила – за тези води няма заплаха. Максимално допустимата норма, която е заложена е 60 мг/кг”, уточни лаборантът Яна Георгиева.

До този миг проби за обособяване на частици пластмаса от бутилките във водата у нас не са правени.

Засега няма и доказателства, че приемането на дребни частици пластмаса е нездравословно.

Експерти настояват, че в случай че има частици пластмаса във водата, те евентуално не са постъпили от бутилките, а от всеобщото замърсяване с пластмасови боклуци, попаднали в почвата, водата и въздуха.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР