Дефицитът във външнотърговския обмен на САЩ с Китай се превръща

...
Дефицитът във външнотърговския обмен на САЩ с Китай се превръща
Коментари Харесай

Кошмарният търговски дефицит на САЩ ожесточава търговската война с Китай

Дефицитът във външнотърговския продан на Съединени американски щати с Китай се трансформира във все по-чувствителна тематика във Вашингтон. През 2023 година Съединените щати са внесли от Китай артикули за 427 милиарда $, а са изнесли за 148 милиарда $ към стопанска система №2 в света, съгласно формалната комерсиална статистика на Съединени американски щати.

В опит да разхлаби хватката Вашингтон взе нови ограниччителни вноса ограничения, които ще обиден артикули за към 18 милиарда $, измежду които стомана и алуминий, полупроводници, електрически транспортни средства, сериозни минерали, слънчеви панели и кранове. Мярката по отношение на електрическите автомобили, въпреки и да съумява да генерира по-провокативни заглавия, може да има повече политическо, в сравнение с практическо влияние в Съединени американски щати, които внасят доста малко китайски електрически автомобили, означи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Президентът Джо Байдън ще резервира митата, въведени от предшественика му Доналд Тръмп, като в същото време ще усили други, в това число четирикратно ще вдигне цените за електрически автомобили до над 100 на 100 и ще удвои митата за полупроводниците до 50 на 100.

Търговският представител на Съединени американски щати Катрин Тай сподели, че ревизираните цени са оправдани, тъй като " Китай краде интелектуалната благосъстоятелност на Съединени американски щати ".

Службата на Тай разгласи, че нарастванията на цените за китайски артикули, в това число акумулатори за електрически транспортни средства, компютърни чипове и медицински артикули, ще влязат в действие на 1 август след приключване на 30-дневния интервал за мнения.

Същевременно Тай предложи тарифни изключения за стотици категории импорт на машини за промишлеността от Китай, в това число съоръжение за произвеждане на слънчеви панели.

Китай осъди тарифния проект на Съединени американски щати и даде обещание " решителни ограничения " за отбрана на своите ползи.

Пекин съобщи, че тарифните ограничения са контрапродуктивни и нанасят вреди както на стопанската система на Съединени американски щати, по този начин и на международната стопанска система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР