Частица от мощите на св. Димитър остават в ПещераНегово Високопреосвещенство

...
Частица от мощите на св. Димитър остават в ПещераНегово Високопреосвещенство
Коментари Харесай

Митрополит Николай откри сградата на новото Архиерейско наместничество

Частица от мощите на св. Димитър остават в Пещера

Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в храм „ Св. вмчк Димитър “ на 26 Октомври, по случай огромния християнски празник – Димитровден. Храмът е единствен в общината, отдаден на великомъченика. В богослужбата съслужение взеха свещеници от храмовото духовенство, както и духовници от Пловдивска епархия, епископи и архиереи.

Игуменът на Бачковския манастир Величкият свещеник Сионий донесе парченце от светеца, която се съхраняваше в Бачковската света обител. Пристигането на реликвата бе маркирано с нескончаем църковен звън на камбаните. По-късно стана ясно, че мощехранителницата ще остане в катедралния храм в Пещера. „ Дошъл съм да се помоля за благоденствието на жителите в нашата община и за щастливото бъдеще на нашия нравствен град “, сподели Младенов откакто се поклони пред мощите на Св. Димитър.

За да се поклонят пред светеца тук пристегнаха кметът на Пещера Йордан Младенов, неговите заместници, Трендафил Величков-областен шеф, военачалник -майор Явор Матеев – пълководец на взаимното командване на специфичните интервенции, кметовете на Брацигово и Батак, жители и миряни от региона.

Десетки миряни бяха пристигнали в молитвено безмълвие да възпламенят свещ и измолят здраве, благополучие и шанс за своите близки и роднини. Горещи молебствия бяха отправени в памет и упоменание душите на тези, които не са измежду нас.

В края на светата Литургия митрополит Николай благодари на Кмета:  “ Познавам Ви като добър християнин, като човек, който обича България, който в никакъв случай не е отказал подпомагане на храмовете в този град. Знаем, че във време на рецесии и тествания, никому не е леко. Християните са хора признателни. Християните Ви наблюдават с очите на сърцата си. И са Ви признателни. И аз изричам от тяхно име и своята признателност за това, което вършиме като съработник Христов. Сигурен съм, че си давате сметка, че не без Божие познание Вие сте кмет. Защото всяка власт е от Бога дадена. Вие не сте заграбил властта, Бог Ви я е дал. И ние благодарим, че Господ е показал към нас своята благосклонност като е дал Кмет да бъдете Вие. Пожелавам Ви да се радвате на доста триумфи, убеждавам Ви, че в Мое лице имате правилен нравствен другар. Уверявам Ви, че се апелирам за Вас. Благославям Ви Бог да Ви оказва помощ. Уверявам Ви, че божият народ Ви обича и Ви е признателен за грижите, които проявявате за него. Това е добър народ. И аз Ви се веселя и съм благополучен, че го вършиме с чисто сърце. “

Днес беше осветена и новата постройка на Архиерейското наместничество в Пещера. 

По думите на митрополит Николай, тази постройка ще е „ място в което ще се събират хора сеячи на Божието слово “. Архитект на постройката е Младен Китов, който е проектирал постройката. Тя е построена безплатно от Валентин Василев. Митрополит Никола добави:  “ За градежа на Архиерейското наместничество неоценима помощ оказа кметът на Пещера Йордан Младенов. Г-н Кмете, най-важното в живота на Църквата не са постройките от камък и тухли. Важен е духовния строеж. Ние се радваме, че имате почтено място в това дело. Благодарим на Бога, че светската власт има духовно схващане във Ваше лице. Благодарим, че нни подпомогнахте, подкрепихте и съдействахте във всяко отношение в църковния живот.

В знак на признателност господин Младенов бих желал не с цел да лишава премията, която Бог Ви е приготвил, да Ви връча на първо място за поощрение на другите, тъй като Вие сте преклонен и няма да се възгордеете от това, да връча благодарствена грамота, едно непретенциозно ценене и самопризнание на Вашият блажен от Бога труд. Който прави положително, дава на заем Господу, и той ще му отплати за неговото милосърдие. Оценяваме по достолепие оказаната от Вас помощ и поддръжка. Приемете в символ на респект и икона с облик на нашия Господ и избавител. Иисус Христос да Ви благослови, да Ви помъдрява, да Ви въодушевява, да Ви пази, и да Ви дава блажен триумф! Благодарим!

Последва освещаване от духовенството на новото Архиерейско наместничество. Богомолците имаха опцията да прегледат вътрешните пространства и изискванията за работа. Йордан Младенов връчи на митрополит Николай подарък за новото Архиерейско наместничество.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР