Части от северните крепостни стени на антична Сердика откриха археолози

...
Части от северните крепостни стени на антична Сердика откриха археолози
Коментари Харесай

Откриха уникални находки от антична Сердика

Части от северните крепостни стени на антична Сердика откриха археолози на ул. " Екзарх Йосиф. В момента се прави изследване на културно-историческото завещание, което е в границите на частен терен. На място там през днешния ден беше зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Едно от най-впечатляващите неща за археолозите са две извънредно добре непокътнати крепостни стени, които пазили антична Сердика от недоброжелатели.

Сердика е била доста крепко укрепена, като системата от укрепителни стени стартира да се построява още през ӀӀ век. Служила е хуни, авари, прабългари, славяни да не могат елементарно и бързо да влязат в града. Имало е голям брой и най-различни безчовечен нашествия. Например, имаме доста съществени следи от пожар в целия регион от средата на 5 век, обвързван с Атила и неговите хуни, които по това време се настаняват по цялото течение приблизително на Дунав и градът сигурно е бил опожарен и високомерен от тези нашественици, сподели заместник-кметът на София доцент доктор Тодор Чобанов при инспекция на място на археологическите изследвания.

Открит е непокътнат сектор от главната крепостна стена, както и от външната втора крепостна стена, наречена протеихизма, която е извънредно добре съхранена, с дължина към 30 м, а височината тук-там е към 2,5 м.

Благодарение на многото влага в почвата археолозите са разкрили и остатъци от дървена постройка, на към 1 700 години.

" Останките, които намираме тъкмо пред стената, са от четвърти век, тъй като материалите, които намираме към тях и на равнището на използването им, са от този интервал ", изясни археологът към " Регионален-исторически музей-София " - Полина Стоянова, представена от NOVA.

В подготвен тип археологическият обект ще бъде част от хотел, тъй като теренът е частен. А някои от най-забележителните находки към този момент могат да бъдат видени в галерия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР