Част от текстовете в законопроекта за КПКОНПИ са неморални и

...
Част от текстовете в законопроекта за КПКОНПИ са неморални и
Коментари Харесай

Проф. Мария Славова: Проектът за КПКОНПИ цели приложение на Закона „Магнитски“

„ Част от текстовете в законопроекта за КПКОНПИ са аморални и самите те носят корупционен заряд.... Целта на този план е основаване на предпоставки за приложение на Закона „ Магнитски “. Целта е лишаване на имущество.... Трябва да се напише нов закон, само че защото това евентуално няма да стане, би трябвало да се трансформират поредност от текстове и на първо място да се отстранен преходните и заключителни разпореждания, тъй като това е противоконституционно, би трябвало да се изравни статусът на комисията за противопоставяне на корупцията с тази за лишаване на имуществото “, това разяснява пред БНР проф. Мария Славова, лекар по административно право, академични учител, създател на монография за битка с корупцията.

„ Изначалният закон предполагаше лишаване на имущество, в случай че има влезнала в действие присъда, това е чистата структура. Сега се желае лишаване на имущество, тъй като не е потвърден неговият генезис.... По административен ред един ръководител на една комисия с едни проверяващи инспектори могат да заключат, че има съображение да се отнеме имущество. Това е неприемливо “, добави тя.

Според нея в закона за КПКОНПИ има съзнателно позволени неточности, които да отвлекат вниманието:

„ Разследващите функционалности дублират функционалностите на ДАНС, на прокуратурата, на следствието.... Пита се, в случай че посредством тази Комисия се цели да се в профил прокуратурата, с цел да не пречи, по този метод ли трябваше да бъде написано - съгласно мен извънредно несъвършено.... Грешките в текста са доста, само че задачата му е да се уреди конфискацията на имуществото. Към това са ориентирани напъните на тези, които са поръчали и на тези, които са изготвили законопроекта “.

„ Фактът, че има подобен законопроект, е плашещ, тъй като това демонстрира, че сме подготвени да забравим всички положителни достижения на българското право. Не всички са Гешев. Не можем да твърдим, че няма работещи съдии и прокурори. В името на положителните адвокати би трябвало да се сътвори и добър план. Очевидно се преследват други цели от тези, които са го изготвили “, сподели още тя.

Проф. Славова акцентира, че не е основателно изказванието, че планът за промени в закона за КПКОНПИ не би трябвало да се подлага на публично разискване, защото е импортиран от народни представители:

„ Моето мнение е, че този закон е неспособен и не би трябвало да бъде одобряван на първо четене.... Това е остарелият план - обикновена инспекция демонстрира, че остарелият текст, който е от 178 страници, и новият - от 113 страници, е заемка, само че са махнати са над 60 текста и са добавени над 80 - в преходните и заключителни разпореждания.

По думите на проф. Мария Славова с един административен специфичен закон се пипа наказателното правосъдие.

Тя предвижда, че пред съда този закон ще падне, тъй като сходни текстове пред Конституционния съд не биха могли да съществуват.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР